Borba protiv suše: Kako sačuvati povrće i voćke u vrtu bez navodnjavanja

0
4894
zalivanje
Foto: Pixabay

Leto i suša idu ruku pod ruku. Svedoci smo da su talasi ekstremnih temperatura sve duži, što dovodi do slike da nekada predivan vrt postane braon i suv. Da li može da se sačuva i spasi? Naravno da može, a evo i kako.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Kako vreme postaje sve toplije, bašte i povrtnjaci se brže suše i zahtevaju veću pažnju. Ove godine svi smo svedoci velike suše, a ovi saveti vam mogu pomoći.

Žuto lišće ne znači nužno da je biljka mrtva i da joj ne možete pomoći. Prvo, proverite da li stabljike imaju znake života. Ako su savitljive i čvrste potencijalno možete da oživite biljku. Međutim, ako su stabljike suve i lome se – biljka je mrtva.

ExelGrow Adama 1120x180

Šta možete da uradite?

Prvo, oduprite se porivu da orežete uvenulu biljku. Neke biljke kada pate od suše miruju i samo izgledaju kao da su mrtve. Ukoliko je biljka zaista mrtva – uklonite je iz vrta.

Pravilno zalivanje

Započnite zalivanje polako i obilno, da voda prodre duboko. Najefikasniji način zalivanja je spor i ujednačen tok koji ide direktno do korenske zone. Jedno ili dva temeljna zalivanja mnogo su bolja od čestog i laganog prskanja.

Galenika Fitofarmacija Flux 1120x185

Biljke se razlikuju po tome koliko su sposobne da tolerišu stres zbog suše. Povrće je posebno teško održavati u životu tokom duže suše. Na primer, paradajz i pasulj zahtevaju redovno zalivanje i neće tolerisati duge periode bez dovoljno vlage.

PROČITAJTE I...  Teška godina za proizvodnju LUKA i PAPRIKE u Gospođincima

Kada je u pitanju drveće ili grmaste vrste prvo zalijte mlade biljke, a zatim one koje su bile u zemlji 2-5 godina. Takođe, zalivajte mala stabla.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Zalivajte rano ujutro ili kasno uveče.

Malčiranje

Malčirajte oko biljaka da bi očuvali vlagu u tlu i umerenu temperaturu zemljišta. Poželjno je koristiti organski malč, poput sena, slame. Tokom toplotnih talasa ili suše, malč svetle boje će da reflektuje sunčevu svetlost i na taj način će pomagati u hlađenju tla.

Spyrale Adama 1120x1080

Đubrenje i suzbijanje korova

Izbegavajte korišćenje đubriva tokom suše. Soli mogu da spale korenje, navodi Davesgarden. Suzbijajte korov. Oni se takmiče sa biljkama za vlagu i hranljive materije.

Optimizam

Tokom vrelih dana razne povrtarske kulture mogu da izgledaju uvelo, ali bi uveče trebalo ponovo da ožive. Na ovaj način one čuvaju energiju tokom najtoplijeg dela dana. Prošetajte po bašti uveče. Biljke koje i dalje izgledaju uvelo signaliziraju da nešto drugo nije u redu sa njima. Posebno obratite pažnju na paradajz kome se listovi suše.

Prethodni tekstTransfer Milana Mačvana od košarkaša do poljoprivrednika
Sledeći tekstSuša pogodila kukuruz, šta će biti sa sojom i suncokretom?

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime