Berba paradajza: Primenite ovaj trik i ubrani plodovi će duže da vam traju

0
2251
paradajz
Foto: Pixabay

Nekada je vrlo lako doći do rešenja samo prostim posmatranjem biljaka. Ukoliko želite da vam ubrani paradajz duže traje treba primeniti ovaj jednostavan trik.

Adama Maganic 1120x180

Kada na biljci ima previše zelenog paradajza, sazrevanje može da se odloži, jer zahteva mnogo energije od biljke. Pad temperature, takođe, može da uspori sazrevanje. Ovo su sve situacije iz kojih može da se nauči kako da vam ubrani paradajz duže traje.

Berba i čuvanje zelenog paradajza

Berba zelenog paradajza i njegovo skladištenje u zatvorenom prostoru može da pomogne u očuvanju energije biljke. Takođe, omogućava da uživate u plodovima sve do kasne jeseni. Kako čuvati zeleni paradajz i učiniti ga crvenim, odnosno zrelim, vrlo je lako. Postoji nekoliko metoda pomoću kojih možete to da izvedete.

MPS baneri II

Jedan od načina da zeleni paradajz postane crven jeste da ga čuvate u dobro provetrenoj prostoriji na sobnoj temperaturi. Dovoljno je da proveravate njihov napredak na svakih nekoliko dana. Obavezno proverite svaki plod i ako je neki mekan – bacite ga.

PROČITAJTE I...  Saveti iskusnog proizvođača: Uzgoj ARTIČOKE je isplativ na ovaj način

Što je hladnija temperatura u prostoriji, proces sazrevanja će trajati duže. Na primer, na temperaturi 18-21 stepeni Celzijusovih zeleni paradajz će da sazri za nekoliko nedelja, dok na temperaturi 13-16 stepeni proces sazrevanja će trajati oko mesec dana.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Jedan od najboljih načina da ubrani plod paradajz sazri je upotreba zrelih banana. Većina verovatno zna, ali ćemo ponoviti. Etilen koji one proizvode pomaže u procesu sazrevanja. Na svaki red paradajza  treba staviti nekoliko banana. Stavite ih na toplo mesto, ali dalje od sunčeve svetlosti i redovno proveravajte. Paradajz će sazreti u roku od jedne do dve nedelje.

Zeleni paradajz može da se čuva i na jednostavniji način. U nekim slučajevima možete da isčupate celu biljku i okačite je uspravno da plodovi na njoj sazru.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

Zeleni paradajz u svežem stanju se čuva na temperaturi 13-21 stepen Celzijusov, dok se zreli paradajz čuva na malo nižim temperaturama.

Izvor: Gardening knowhow

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstIz ličnog iskustva: Prodao sam uspešnu firmu i prešao na proizvodnju JABUKE
Sledeći tekstAronija: Superhrana i izvor dodatnih prihoda

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime