BUHAČ: Jedan od najmoćnijih prirodnih insekticida

0
2016
buhac
Foto: Wikimedia

Buhač ili buvač sadrži materiju koja deluje veoma brzo i efikasno protiv štetnih insekata u poljoprivredi, odlična je zaštita od komaraca, krpelja i muva (kod stoke) pa čak deluje i protiv crevnih parazita kod kućnih ljubimaca. Osim što je izuzetno efikasan prirodni insekticid, uzgoj buhača može da bude i potencijal za zaradu.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Buvač je višegodišnja, aromatična biljka, koja kod nas raste kao samonikla. Reč je o endemičnoj biljci bivše Jugoslavije i Albanije (endemi su vrste biljaka ili životinja koje se nalaze na vrlo ograničenom području), a zbog visokog kvaliteta droge preneta je na sve druge kontinente.

Žuto središte cveta sadrži materiju koja je najefikasniji prirodni insekticid. Za ljude je potpuno bezopasan, ali u svetu insekata predstavlja veliku opasnost, jer sadrži prirodni otrov koji može da ih ubije za samo nekoliko sekundi.

Adama Sultan 1120x180

Cvet proizvodi aktivnu materiju pod nazivom piretrin koja se može ekstrahovati i upotrebljavati za stvaranje prirodnih insekticida koje poljoprivrednici prskaju na useve kako bi ih zaštitili od grinja, mrava i lisnih vaši, a da pritom ne štete biljkama i okolini.

PROČITAJTE I...  Zaštita soje u tri koraka

Stočari utrljavaju piretrinske masti po stoci kako bi odbili muve i krpelje. Za uništavanje insekata upotrebljava se samo biljka samlevena u vrlo sitan prašak. Miris joj je slab i karakterističan.

galenika psenica LG 1120x185px

Ima veliku prednost pred drugim insekticidima, jer nije otrovan za čoveka, toplokrvne životinje i biljke, a smrtonosan je za životinje hladne krvi. Deluje veoma brzo i efikasno i ne izaziva navikavanje i rezistentnost insekata.

Kako deluje buhač

Aktivna materija iz buhača paralizuje štetočine napadajući njihov centralni nervni sistem.„Ako poprskate insekt piretrinom, prvih 30 sekundi on će postati neverovatno hiperaktivan, a zatim će pasti na pod“, objašnjava Ian Shaw, generalni direktor kompanije Kapi Limited koja se bavi proizvodnjom buhača.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Koristi se protiv buva i drugih parazita za zaštitu ljudi, domaćih životinja i biljaka. Poslednih godina se upotrebljava i protiv crevnih parazita, jer je dokazano da se piretrin ne resorbuje u crevima.

Piretrin je, takođe, postao moćno oruđe u globalnoj borbi protiv bolesti koje prenose komarci, poput malarije, parazita koji ubije više od 400,000 ljudi svake godine. Berba buvača se obavlja jednom u dve nedelje, isključivo ručno. Kao insekticidna sirovina koriste se cvetovi koji se beru početkom cvetanja i odmah suše, u hladovini i na jakoj promaji.
Preparat se izrađuje neposredno pre primene, jer su aktivne materije isparljive.

PROČITAJTE I...  Provera poljoprivrednih prskalica obavezna od 2022. godine

Recept za insekticid

Praktično se pravi kao čaj, pa se razblažuje.
20 grama suvog cveta buhača prelije se sa 1l ključale vode.
Ostavi se da odstoji 1 dan. Procedi se i razblaži sa još litar vode.
Koristi se u bocama sa raspršivačima (prskalicama).

Uzgoj buhača kao prilika za zaradu

Koliko je ovo, zapravo, korisna biljka govori njena komercijalna istorija.

buhac polje
Foto: Wikimedia

Naime, 1970-ih i 80-ih godina Kenija je bila glavni proizvođač buhača. Do ranih 1960-ih godina ova biljka je postala treći najveći usev koji se uzgaja u ovoj zemlji, odmah posle kafe i čaja, snadbevajući više od 70% svetskog tržišta i zapošljavajući oko 200,000 poljoprivrednika.

Kada je Kenija proglasila nezavisnost 1963. godine, buhač je toliko bio važan da je nekoliko belo-žutih cvetova stavljeno na grb, pored ratničkog štita i ispod nogu dva lava.

Međutim, devedesetih godina industrija Kenije je počela naglo da opada i povukla je sve sa sobom. Kenijski državni monopol je sprečio ulazak privatnih kompanija, te nisu mogli da se takmiče sa jednom Australijom, gde su privatne kompanije cvetale proizvodeći buhač.

PROČITAJTE I...  Primena fungicida u pšenici - protiv bolesti u prolećnom delu vegetacije

Sada, kada se sve više hemijskih pesticida zabranjuje, raste i potražnja za ovom biljkom kako bi se pravili prirodni, biološki insekticidi. Naime, hemijski pesticidi su suočeni sa sve većim kritikama. Okrivljeni su za, takozvanu, apokalipsu insekata, uključujući globalni pad populacija pčela.

Danas, razvijene zemlje nameću ograničenje količina hemikalija koje poljoprivrednici mogu da prskaju na useve. Sa druge strane peretrin se prirodno razgrađuje pod sunčevom svetlošću i toplotom i ekološki je prihvatljiva alternativa, jer nakon 24 sata ništa ne ostaje.,

Reference: Nationalgeographic, Herbanatura

Prethodni tekstUzgoj višnje na 130 hektara: Kad se prijatelji slože, sve se može
Sledeći tekstMajčina dušica: Puna vrlina, laka za uzgoj

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime