Uzgoj ovaca: Zašto sam se odlučio za il de frans rasu

0
392
Agrosaveti farma Il de frans ovaca Stankovic 02
Foto> Vertigo produkcija / U na[em ataru

Više od 60% stanovnika Braničevskog okruga se isključivo ili delimično bavi poljoprivredom. Oduvek je najviše bilo zastupljeno ratarstvo i stočarstvo, pa potom voćarstvo i vinogradarstvo.  Poljoprivreda je bila i ostala glavna grana privrede sve do danas. Područje ovog kraja poseduje zemljište izuzetnog kvaliteta sa povoljnim klimatskim i hidrološkim uslovima.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Dragan Dimitrijevć, iz okoline Požarevca, do pre nekoliko godina nije imao mnogo dodirnih tačaka sa poljoprivredom, ali je vremenom kroz priču i savetovanje sa drugim ljudima shvatio da se dobra zarada krije u argaru, tačnije u ovčarstvu. Ovce gaji za dalju prodaju i priplod, a njegov izbor je rasa „Il de frans“. Sam šiša ovce i prodaje vunu koja je danas malo tražena.

Zbog čega se opredelio baš za rasu „il de frans“ i kakve su osnovne karakteristike ove rase?

Adama Sultan 1120x180

Naš sagovornik kaže da su to stabilne i jake ovce, koje mogu da dostignu i do 100 kg. Telesna masa odraslih ovaca iznosi 60-65, a ovnova maksimalno 120-130 kg. Randman mesa starijih grla se kreće između 52 i 55%, a janjadi i preko 60%. Nisu zahtevni za ishranu, hrane se uglavnom kukuruzom, detelinom, i baliranom kukuruzovinom. Prošla godina je bila izuzetno sušna, pa stočari sada imaju problem da obezbede stočnu hranu.

PROČITAJTE I...  Osnovano udruženje odgajivača ovaca Srbije

Dragan namerava u budućnosti da ovce drži na slobodnoj paši zbog bolje kondicije, i boljeg zdravstvenog stanja životinja, a jedan od najvećih izazova u ovčarstvu je i nabavka dobrog ovna.

Aneri Galenika 1120x185px

Pomoć države i savetodavne stručne službe

Opština Žabari pomogla mu je pre nekoliko godina kupivši 5 umatičenih priplodnih ovnova rase „virtenberg“, kao i 3 ovna “Il de frans” i 5 jarčeva alpino rase. Lokalna samouprava je imala plan da pomogne proizvođačima  ovog kraja kako bi mogli lakše i brže da umatiče svoja grla. Muški priplodnjaci idu na najkvalitetnije plodkinje u jednoj rasi, kaže naš sagovornik, i u trećoj generaciji dobiće se grla sa H.B. brojem tj. umatičena grla. Zadatak savetodavne službe je da prati ceo postupak i pomogne proizvođačima da dobiju kvalitetna grla, a ujedno i subvencije.

Od kada je počeo da gaji ovce Dragan nije dobio nikakvu pomoć od države, iako je uredno predao sve papire. On se ipak nada da obećana pomoć neće izostati u narednim godinama kako bi mogao da poveća smeštajne kapacitete. Namerava da svoje postojeće stado proširi za još 100 do 200 grla jer je pronašao računicu u ovom poslu i ističe da se ovčarstvo veoma isplati.

PROČITAJTE I...  Da li romanovska ovca može biti tovna rasa

Srbija obiluje travnatim padinama, pa zbog toga predstavlja idealnu sredinu za uzgoj ovaca. Ukupan broj ovaca na teritoriji naše zemlje iznosi milion i sedmsto hiljada. Važno je reći da se uloženi novac može vratiti već posle prve godine, a banke daju kredite za one koji žele da se bave ovim poslom.

Sagovornik: Dragan Dimitrijević, uzgajivač ovaca iz okoline Požarevca

Prethodni tekstZaštita useva i zasada posle oluje i grada
Sledeći tekstRod pšenice manji za oko 30 posto od očekivanog, a šta je sa zaradom ratara?

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime