Uzgoj višnje na 130 hektara: Kad se prijatelji slože, sve se može

0
123

Podaci međunarodne organizacije FAO pokazuju da se višnja u Srbiji gaji na oko 26.000 hektara. Godišnje se u našoj zemlji proizvede oko 105.000 tona ovog voća. Dobar deo proizvodnje se izvozi. U zamrznutom stanju višnju najviše prodajemo na tržištu Evropske unije. S druge strane sveži plodovi namenjeni su isključivo ruskom tržištu. Višnja uglavnom raste kao grmoliko stablo, a najbolje uspeva na obroncima i blagim padinama koje su okrenute ka jugu, jugoistoku ili istoku.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Višnja namenjena za izvoz

Upravo tu geografsku prednost iskoristio je Nenad Živanov iz Banatskog Karlovca, koji je sa nekoliko prijatelja počeo uspešno da se bavi uzgojem višanja. Pored prostranog vinograda koji poseduje dugi niz godina, Nenad je odlučio da uz najviše standarde i setifikate počne da proizvodi i višnju namenjenu za izvoz.

Kako navodi naš sagovornik, prvo su podigli jedan zasad na 60 hektara, uglavnom oblačinske višnje koji je sada u punoj snazi, a zatim su podigli još zasada na 70 hektara.

Adama Sultan 1120x180

Zasad koji smo posetili nalazi se u 8 godini i kompletno se navodnjava, pa dobar rod ne bi trebao da izostane ni ovog leta. Za minimalnu rentabilnost u proizvodnji i zaradu potrebno je da cena višnje bude bar 70 dinara.

PROČITAJTE I...  ZIMSKA REZIDBA VOĆKI i važne smernice za orezivanje

Mašinska berba menja radnu snagu

Stablo plemenitih sorti višanja dožive od 25 do 30 godina. U našim uslovima višnja cveta u drugoj i trećoj dekadi aprila. Oprašivanje višnje uglavnom se obavlja insektima i to u prvom redu pčelama. Za jedan hektar višnjika potrebno je 4-6 košnica, a na jednom hektaru se sadi oko 500 sadnica. Naš sagovornik kaže je veoma važna stavka u uzgoju višnje radna snaga. Sve veći nedostatak iste dovodi do odlaganja berbe i smanjenja kvaliteta plodova, a samim tim i do smanjenja otkupne cene. Kao rešenje ovih problema nameće se mašinska berba višnje, koja se uglavnom primenjuje u krajevima gde se gaji Oblačinska sorta višanja. Prednosti mašinske berbe, između ostalog, su i manji troškovi u proizvodnji.

pylon galenika jan 023

U proteklih desetak godina došlo je do značajnih povećanja površina pod oblačinskom višnjom. Višnja stupa u rod u trećoj godini nakon sadnje, dajući do 6 kilograma ploda po stablu, u zavisnosti od osobina sorte.

Sagovornik: Nenad Živanov, voćar, Banatski Karlovac

KWS banner 728x90

 

Prethodni tekstSrpski izum uništava korov bez pesticida
Sledeći tekstBUHAČ: Jedan od najmoćnijih prirodnih insekticida

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime