Rastvor od belog luka: Savršena zaštita za povrće

0
10984
zalivanje prihrana povrce
Foto: Pixabay

Rastvor od belog luka odavno se koristi kao sredstvo za zaštitu biljaka u baštama. Uspešno se uklanjaju pauci, lisne vaši, pepelnica, gljivice i mnoge druge štetočine. Evo i kako.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Bez upotrebe hemijskih pesticida, organski povrtari i baštovani koriste isključivo prirodna sredstva tražeći načine da zaustave i spreče razne zaraze i štetočine koje napadaju biljne kulture. Srećom, priroda je uvek spremna i daje nam beli luk kao lek, koji ima široku primenu u bašti.

Aktivna sumporna jedinjenja u belom luku deluju kao snažan pesticid uklanjajući gljivice i odvraćajući štetočine od izvora hrane. Najbolje od svega je što ćete svoje biljke moći da zaštite ne ostavljajući za sobom štetne ostatke od hemikalija.

Magnetic 1120x185px

Prednosti upotrebe rastvora od belog luka

Rastvor od belog luka je jednostavno napraviti, a može da se primenjuje na povrću, voću, ukrasnom i začinskom bilju, kao i na sobnim biljkama.

Koristi se folijarno, kao sprej za lišće, a efikasan je protiv lisnih vaši, krompirove zlatice, belih mušica, kupusnih crva, grinja, moljaca, mrava…Ako se koristi kao tretman za zemlju, voda od belog luka je efikasna protiv nematoda i gljivica.

ExelGrow Adama 1120x180

Prirodni fungicid: Aktivna sumporna jedinjenja zaustavljaju razne gljivice i plesni. Vrlo je efikasna terapija i preventivna mera za pepelnicu.

PROČITAJTE I...  Kopriva – Efikasna zaštita povrća od LISNIH VAŠI i drugih štetnih insekata

Prirodni insekticid: Kada se koristi u kombinaciji sa čili papričicama, beli luk delotvorno odvraća miševe, pacove, zečeve, voluharice…

Infinito Bayer 1120x180 V01

Recept za rastvor od belog luka

Količina: 4-5 litara

Sastojci:
– 5-6 čenova belog luka (možete da pokušate da ih zamenite sa lukom u prahu, ali budući da je prerađen i osušen, možda je izgubio puno snage),
– 2 šolje vode.

Duplex pro galenika 1120x85px repa bez psenice

Čenovi belog luka se oljušte i dobro usitne. Na njih se sipaju 2 šolje vode i smesa se ostavi u staklenu posudu da odstoji jedan dan, pokrivena, na tamnom mestu. Zatim se procedi i razredi sa dovoljno vode da se ukupno dobije 4-5 litara.
Može da se čuva u frižideru do upotrebe.

Za apliciranje koristi se bočica sa raspršivačem, a prskaju se sve strane lista na zaraženom području jednom nedeljno dok problem ne nestane. Takođe, jednom nedeljno temeljno natopiti zaraženo tlo kako biste se rešili gljivica i nematoda.

Spyrale Adama 1120x1080

Kada se koristi kao preventivna mera, rastvor od belog luka se nanosi jednom u dve nedelje ili nakon kiše.

PROČITAJTE I...  Organska malina i kupina u selu Brezovice kod Valjeva

Recept za jači rastvor

Količina: 4-5 litara

Sastojci:
– 5-6 čena belog luka,
– 1 jalapeno papričica (ili neka druga ljuta papričica) ili 1 kašika kajenskog bibera,
– 2 čaše vode.

Postupak je isti, samo što se u smesu doda i dobro usitnjena papričica ili kašika bibera. Ako imate blender, onda se sve izmiksuje u glatku konzistentnu masu. Isto se ostavi da odstoji jedan dan u staklenoj posudi (može u tegli sa poklopcem) na tamnom mestu i razmuti se sa vodom tako da se ukupno dobije 4-5 litara. I ovaj rastvor može da se čuva u frižideru do upotrebe.

Primenjuje se na biljke koje napadaju miševi, zečevi i druge napasti jednom u dve nedelje ili nakon kiše.

Ukoliko vas vremenske prilike (česte kiše) nateraju da češće primenjujete rastvor, jako je važno da to ne bude više od dva puta nedeljno na lišću i jednom nedeljno kao tretman zemlje.

Ključ u pravilnom korišćenju rastvora od belog luka za biljke je u umerenoj upotrebi. Iako je korisno sredstvo, može negativno da utiče na korisne mikrobe u zemlji ukoliko se prečesto koristi.

PROČITAJTE I...  Organska proizvodnja u Pivnicama

 

Preuzimanje teksta je dozvoljeno samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

Prethodni tekstCeo zasad jabuke iskrčio zbog nepoštenja, a spas pronašao u jagodi
Sledeći tekstProtest ratara: Najavljena blokada saobraćaja zbog otkupne cene pšenice

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime