Proizvodnja rasada paprike – osnove

0
987
Agrosaveti---Povrce---Novi-Sad---plastenik---paprika---06
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Gajenje paprike je jedna od osnovnih mogućnosti koje imaju povrtari, bez obzira da li rade na otvorenom polju ili u plasteniku. Za svaku vrstu paprike i način gajenja, važno je povesti računa kako će se odraditi proizvodnja rasada paprike. U nastavku teksta navešćemo osnove koje bi vam mogle biti zanimljive.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Pre početka rada su dve stavke bitne, prva je kvalitetno i zdravo seme paprike, a duga su čiste posude u koje se sadnja obavlja. Kontejneri i saksije mogu biti i starije, ali ih je važno dezinfikovati. Bitno je uz to da se nabavi i kvalitena zemlja ili supstrat koji će se koristiti.

Kada je paprika u pitanju proizvodnja rasada je obavezna, jer se na taj način skraćuje vreme rasta biljaka na otvorenom polju ili u plasteniku. A paprika inače spada u toploljubive povrtarske kulture, te je važno dobro organizovati proces proizvodnje.

Adama Sultan 1120x180

Tri perioda proizvodnje paprike

Vreme kada će se početi sa proizvodnjom paprike zavisi od toga u kom periodu planiramo da ona dospe za berbu. Osnovna podela jeste na ranu proizvodnju, srednje ranu i kasnu. U osnovi se sa ranijom proizvodnjom može postići bolja cena za papriku, ali je ta proizvodnja malo zahtevnija i rizična u nekoj meri.

Raniji period podrazumeva da se proizvodnja rasada paprike obavi u januaru mesecu, sa tim da to može biti i kraj decembra ili početak februara. Tako dobijena paprika se rasađuje krajem aprila ili početkom maja, a za berbu nam plodovi paprike stižu krajem juna ili u julu.

Aneri Galenika 1120x185px

Srednje rana proizvodnja podrazumeva da se obavlja u martu, a kod nas je popularna jer ne zahteva obavezno pikiranje paprike. U tom periodu su temperature malo više pa se zagrevanje prostora obavlja samo delimično. Ovakav rasad se rasađuje tokom maja meseca, a berba se obavlja krajem jula ili početkom avgusta.

Kasna proizvodnja paprike znači da se rasad seje u prvoj polovini aprila meseca, rasađivanje se obavlja  krajem maja meseca i početkom juna, dok plodovi za branje dospevaju krajem avgusta i u septembru. Za kasnu proizvodnju paprike postoji mogućnost sadnje direktnom setvom.

Kako proizvoditi rasad paprike

Za početak treba nabaviti kvalitetno seme, jer je ono ispitano na to kolika je klijavost i dodatno je obrađeno radi zašitite od patogena i virusa. Ovo se sve može i samostalno odraditi, ali oduzima vremena i zahteva dodatne radove, pa se uglavnom svi odlučuju za kupovinu dobrog semena paprike.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja povrća na otvorenom u Mačvi: Borba sa bolestima, sušom i vranama

Pre se više koristila metoda čupanog rasada, gde je seme sađeno u jednu gajbicu, a kad bi došlo vreme za rasađivanje ono je vađeno i u zemlju ubacivano sa golim korenom. Ova metoda se sve više napušta, jer je sklop mladih biljaka paprike previše gust, što povećava vlažnost i sprečava provetravanje i tako se stvaraju pogodni uslovi za razvoj bolesti.

Za setvu paprike u ranoj proizvodnji se seme seje u kontejnere za pikiranje, oni mogu biti plastični ili od stiropora. Broj rupa za sadnju se razlikuje, ali je neka preporuka da se uzimaju srednje veličine, jer se njima lakše posle može raditi prilikom samog pikiranja. Ti kontejneri moraju biti čisti, ako su novi onda je u redu, ali ako su se već koristili treba oh oprati i obraditi nekim sredstvom za čišćenje.

Naklijavanje semena, prihrana i pikiranje

Naklijavanje semena u povrtarstvu je česta aktivnost. Seme se potopi u vodu pre sadnje (neki preporučuju i čaj od kamilice). Narednog dana se vade semenke koje plivaju na površini vode, jer ne valjaju i one se bace. Naklijavanje semena paprike deluje kao super ideja, ali treba povesti računa i biti malo pažljiviji pri sadnji, jer je klica već krenula. Preporuka bi bila prvo probate na manjim količinama i na par različitih načina, pe nego usvojite u potpunosti ovaj postupak.

Nakon sadnje se može već obaviti prihrana kroz zalivanje, dok neki proizvođači čekaju da biljka izbaci kotiledone, pa da onda počne sa prihranom. Sama temperatura u prostoru gde se obavlja proizvodnja bi trebala biti oko 15oC, mada to zavisi od tempa kojom se biljka razvija i raste. Kada paprika razvije nekoliko stalnih listova spremna je za pikiranje.

Samo pikiranje počinje sa zalivanjem dan ranije da bi se biljke lakše izvadile sa supstratom. One se mogu presađivati u kontejnere sa većim rupama ili u pojedinačne saksije od recimo 60×60 mm. Naravno, posude u koje ih presađujete trebaju biti čiste. Pojava bilo kakve bolesti i virusa predstavlje priličan problem, jer se biljke nalaze gusto posađene, a nisu dovoljno ojačale. Tako da preventivu trebate odraditi što bolje.

PROČITAJTE I...  Preko 300 tona ivanjičkog krompira stiže na rafove Lidla

Naziv pikiranje se generalno koristi za presađivanje biljaka u povrtarstvu, pa se koristi za više različitih situacija, da vas to ne zbuni. U saksijice u koje ćemo pikirati papriku ubacujemo supstrat, i potom u zavisnosti kolike su bile rupe posude gde smo posadili seme, u saksijicama pravimo rupu jedinim prstom ili pomoću okruglog komada drveta. Iz manjih rupa vadimo rasadu paprike, pregledamo je kako izgleda, pa je sa supstratom prebacujemo u veću rupu. Znači, pikiranje se može vršiti ili u kontejnere sa većim rupama ili u okrugle i četvrtaste saksijice.

Jačanje rasada paprike i njegovo kaljenje

U većim posudama se proizvodnja rasada paprike nastavlja narednih mesec dana. Ovaj period može biti i kraći pa da traje 20 dana, ali je bitno da biljka dosegne željenu veličinu. Kvalitet paprike za rasađivanje bi trebao biti takva da je biljka visine između 15 i 20 cm, da ima 6 do 12 stalnih listova koji su lepo razvijeni, da je elastična i da ima dobro razvijen korenov sistem.

Da bi se biljka dovela do ovog stanja neophodno je obezbediti optimalnu temperaturu, recimo da ne pada ispod 15OC. Sad koja je optimalna temperatura, svaki povrtar ima neki svoj odgovor, ali bi trebalo imati u vidu i koje su preporuke onih koji su proizveli i prodali seme.

Redovno navodnjavanje neophodno

Neophodno je redovno navodnjavanje biljaka, a uz to povremeno se radi i folijarna prihrana radi jačanja biljke. Takođe, prostor gde se gaji rasada paprike treba provetravati, poželjno je u jutarnjem periodu zbog održavanja nivoa vlažnosti na potrebnom nivou. Kako da savladate probleme u ovom periodu možete odgovor potražiti u povrtarskoj literaturi, a tu je opcija i da pitate iskusne povrtare.

Sledeći bitan korak jeste kaljenje rasada paprike, a to u stvari označava postepeno privikavanje biljke na niže temperature. Razlog za ovo je situacija da razlika u temperaturi gde se proizvodi rasada paprike i onoga gde će se obaviti rasađivanje može biti 12OC, a možda i više. Sam postupak je osetljiv i treba ga obavljati postepeno.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja povrća u Sovljaku
paprika sadnica
Foto: Pixabay

Kaljenje paprike se obavlja provetravanjem kad je temperatura iznad 10OC, a ako padne ispod toga prekida se da ne dođe do oštećenja biljaka. U nekim situacijama gde nije moguće obaviti provetravanje, biljke se iznose napolje i vraćaju nazad. U početku ovo treba da radite u kraćim vremenskim intervalima, a vremenom da produžavate.

Dobro odrađeno privikavanje biljaka na niže temperature će omogućiti da se one bolje prime i nastave razvijati nakon rasađivanja. Sa druge strane preterano izlaganje paprike nižim temperaturama može imati rezultat manju rod kad dođe vreme za berbu.

Rasađivanje paprike

U zavisnosti na koji se način proizvela paprika i na koju površinu se sadi, to se može obaviti ručno ili mehanizovano. Priprema zemljišta mora biti obavljena na kvalitetan način kao i zaštita od štetnih insekata, da bi rasad paprike mogao nakon sadnje da nastavi dobro da se razvija.

Sadnja paprike može biti obavljena u redove i dvorede, pa od toga zavisi i međuredni razmak, kao i sam razmak paprika u jednom redu. Ovde treba videti kakav razmak preporučuju proizvođači semena, da li je biljka bujna ili slabije bujna, ali bi valjalo se posavetovati i sa iskusnim povrtarima. U osnovi možda ne deluje bitno da li će razmak biljaka u redu biti 15 ili 20 cm, međutim, u zavisnosti od bujnosti sorte paprike, pogrešan razmak može doneti priličnu štetu.

Od sadnje pa do berbe treba dosta vremena i ima prilično posla, ali proizvodnja rasada paprike je početak i osnova. Svaka godina je drugačija, tako da ne postoje precizna uputstva kada se koji posao treba obaviti oko gajenja paprike, do tih informacija se dolazi kroz praksu. Zbog toga na kraju da ponovim savet za početnike, posavetujte se sa stručnim licima ili iskusnim povrtarima, to će vam smanjiti mogućnost da pogrešite.

Tekst priredio: Nikola Vejin

Prethodni tekstSadnja PERŠUNA – Omiljeni začin na dohvat ruke u bašti ili saksiji
Sledeći tekstZbog krađe pšenice, Vučić najavio kontrole državnih skladišta robnih rezervi

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime