Ubrzajte klijanje semena jednostavno i lako

0
13681
klijanje semena
Foto: Pixabay

Klijanje semena može da se ubrza jednostavnom tehnikom – potapanjem u vodu pre setve. Međutim, ne potapaju se semena svih biljaka, a važno je znati koliko dugo ih treba držati u vodi.

Adama Maganic 1120x180

Prvo i osnovno pitanje je zašto seme treba potapati u vodu pre sejanja. Kratak odgovor je zato što su semena dizajnirana da istrpe velike izazove. U prirodi, seme može da očekuje jaku vrućinu i hladnoću, visok nivo vlažnosti ili ekstremno suve uslove, a možda će čak morati da preživi probavni sistem životinje ispunjen kiselinom. Ukratko, seme je kroz jako dug vremenski period na zemlji razvilo izuzetno jak zaštitni sistem da bi preživelo grozne uslove. Potapanje semena u vodu pomaže da se razbije njegova prirodna zaštita, što omogućava brže klijanje.

Drugi razlog je taj, što im je majka priroda, dok ih sa jedne strane izlaže velikim izazovima, sa druge strane dala interni merač kako bi znala kada treba da počnu sa razvojem. Za većinu semena, nivo vlage igra veliku ulogu (kao i toplota) u signalizaciji kada je optimalno vreme za razvoj. Potapanjem semena brzo se povećava sadržaj vlage oko njega, što mu signalizira da je sada sigurno da započne razvoj.

MPS baneri II

Treći razlog je što neke vrste semena sadrže inhibitore klijanja koji su dizajnirani da spreče klijanje semena unutar ploda. Ovi inhibitori moraju da se isperu pre nego što seme proklija. U prirodi se ispiraju kišama i taj proces može da potraje. Ali, kada se seme natopi vodom, ovaj proces se ubrzava.

PROČITAJTE I...  Samo kvalitetno pripremljeno seme ima šanse za zdravu biljku pšenice

Potapanje semena u vodu je korisno za sve koji imaju glinovitu ili peskovitu zemlju. Glinovitu zemlju je teško ravnomerno navlažiti, ako se desi da se osuši. Sa druge strane, dugo zadržava vodu i može da se desi da seme u njoj istrune. Peskovita zemlja ima drugačije osobine. Ona kratko zadržava vodu, što predstavlja izazov za održavanje vlage, a posebno za semena koja se jako plitko seju.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Ukoliko je seme već namočeno, dovoljno je upilo vode do pojave prvog korena, što bi moglo da znači dosta raniju žetvu, nego da je posejano suvo seme.

Koje seme može da se potopi u vodu pre setve?

Ubrzavanje klijanja semena pre setve je korisno za neke vrste, dok kod drugih to nije potrebno.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

Uzmimo za primer seme graška. Najlakše niče, ali budući da biljka raste po hladnijem vremenu, loša procena vremena sejanja u proleće može da bude nezgodna stvar. Ako se grašak poseje prerano, može da istrune u zemlji zbog hladnog i kišnog proleća. Ako se poseje prekasno, može da ima problema sa cvetanjem kada zavlada vrućina.  Isto važi i za setvu u jesen; iznenadni mraz može semenu da dođe glave, pre nego što je dobilo priliku za klijanje.

PROČITAJTE I...  Paradajz: Proizvodnja rasada, sadnja, oprašivanje

Iako će grašak klijati kada je temperatura zemlje 4 stepena moglo bi da prođe mesec dana i više pre nego što se vidi izdanak. Za maksimalnu proizvodnju u kratkom vremenu trebalo bi planirati setvu kada je zemlja topla, odnosno kada je dnevna temperature zemlje od 15-26 stepeni.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Kako bi osigurali da grašak proklija iste nedelje potrebno je namočiti seme u vodu, a pre nego što se poseje u zemlju.

grasak-seme
Foto: Pixabay

Dakle, potapanje je korisno za seme graška, kao i za semena sa debelim i tvrdim ovojnicama. Na primer, na ovaj način možete ubrzati klijanje semena repe, krastavca, kukuruza, blitve, bundeve. Generalno, pre sejanja može se potopiti u vodi bilo koje seme, uključujući seme cveća. Međutim, treba imati u vidu da su manja semena dosta teška za rukovanje kada su mokra, poput semena zelene salate ili šargarepe (koja je, gle ironije, među onima koja najsporije klijaju).

Adama Forapro 1120x180

Seme pasulja ima tanku ovojnicu, uprkos tome što izgleda tvrdo i sjajno. Ono nema toliko koristi od potapanja u vodu pre setve.

Koliko dugo seme treba držati u vodi?

Seme je potrebno ubaciti u malu posudu ili šoljicu napunjenu toplom vodom, tek toliko da pokrije seme. Pojedina semena mogu da tolerišu vrelu vodu, ali kako se to razlikuje od vrste do vrste, topla voda iz slavine je najsigurnija za namakanje semena.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Za semena sa debelom ovojnicom, poput graška, ciljajte 8 do 10 sati ili preko noći, pod pretpostavkom da ste ih namočili neposredno pre spavanja i da ćete ih posejati ujutro. Seme sa tankom ovojnicom, poput pasulja, držite potopljeno 2 do 4 sata.

PROČITAJTE I...  Povrće u plasteniku

Za sva ostala semena između njih, određivanje vremena koje treba da provedu u vodi je više umetnost nego nauka. Cilj je da se drže potpljena dovoljno dugo da ovojnice počnu da bubre, ali ne toliko dugo da se potpuno razdvoje ili istrunu.

Siguran start je nekoliko sati; nakon toga semena treba proveravati na svakih sat vremena, dok ne vidite da su ovojnice napukle. Nakon potapanja semena, morate odmah da ih posejete u zemlju.

Veoma važno: pogledajte vremensku prognozu. Seme ne treba potapati u vodu noć pre nego što će padati kiša. Pričekajte dok prognoza ne obeća dobre uslove za setvu.

Prednost potapanja semena u vodu pre setve je što će značajno skratiti vreme klijanja, što znači da možete brže imati rastuće biljke i plodove.

Tekst priredila: T.T.
Izvori: Planet natural, Garden B., Gardening know how

Preuzimanje teksta je dozvoljeno samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

Prethodni tekstHibrid KUKURUZA DKC 5068 FAO 430 ostvaruje stabilan prinos i u teškim uslovima
Sledeći teksteAgrar: Počela prijava u Elektronski Registar Poljoprivrednih Gazdinstava (eRPG)

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime