Plastenici bez grejanja i najprofitabilnije povrće tokom zime

0
12988
Agrosaveti---Batocina---plastenici---01

Najvažnije pitanje tokom zime je šta gajiti da plastenici ne bi bili prazni, a posebno kada je reč o plastenicima bez grejanja. Odgovor nije težak. Čak i ako se plastenici ne greju može se uspešno gajiti salata, spanać i luk.

Adama Maganic 1120x180

Salata, spanać i luk dobro podnose temperature ispod nule, a potražnja za njima postoji tokom zime, jer je deficit svežeg povrća.

U plasteničkoj proizvodnji najbitnije je da se uradi dezinfekcija zemljišta, da se nabavi ili proizvede kvalitetan rasad, a tokom zime od ključne važnosti je provetravanje objekta.

Paradajz 1120x180

Luk

Za proizvodnju crnog luka tokom zime treba znati da arpadžik klija na temperaturi 3-5 stepeni. Tek nikle biljke mogu da podnesu temperaturu do -4, listovi do -7, a ako su biljke dobro ukorenjene ne smeta im niska temperatura sve do -25 stepeni Celzijusovih.
Veća vlaga je potrebna u fazi nicanja i rasta listova, a kada biljke uđu u fazu sazrevanja treba smanjiti zalivanje.

Spanać

Spanać je biljka hladnog podneblja kojoj ne treba puno svetla i kratke je vegetacije (30-60 dana).U toku zime gaje se sorte otporne prema niskim temperaturama. Seme klija već na 4 stepena, a biljka može da podnese hladnoću do -8 stepeni Celzijusovih.  Pošto ima slabo razvijen koren, potrebno je često zalivanje, inače će brzo da stari. Đubrenje kompostom daje odlične rezultate.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Zelena salata

Moglo bi se reći da je ona kraljica plastenika tokom zime. Mlade biljke mogu da izdrže do -6 stepeni Celzijusovih. Period od rasađivanja do obrazovanja glavice predstavlja najosetljiviji period kod salate u slabo provetrenim objektima. Zimska salata dolazi u februaru, kada u plastenicima i na trpezama ima malo svežeg povrća, pa ko tada ima zelenu salatu da ponudi kupcima, dobro prolazi.

PROČITAJTE I...  Uslovi za uzgoj plavog patlidžana

Izvor: Agropress /Agrobiznis magazin

Krompir 1120x180
Prethodni tekstSve se manje gaji krompir, a evo i zašto
Sledeći tekstMladi u agrobiznisu traže veću konkretnu podršku države

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime