Praziluk – tehnike rasađivanja i uzgoja

0
1406
praziluk
Foto: Pixabay

Praziluk se može gajiti na dva načina: direktnom setvom ili proizvodnjom iz rasada. Kako se rasađuje i gaji saveta daje dipl.ing.Radojka Nikolić iz PSSS Kruševac i dipl.ing.Violeta Veličković iz PSSS Mladenovac.

Spyrale Adama 1120x1080

Pored crnog i belog luka, praziluk je još jedna vrsta luka koja je dosta zastupljena na našim prostorima. Biljka traži plodno, strukturno zemljište i neutralnu pH vrednost, a uzgoj nije težak. Seme praziluka sporo niče, u proseku za 2 do 3 nedelje.

Rana setva se obavlja u januaru-februaru, rasađivanje u martu – aprilu, berba je od juna do avgusta.
Jesenji praziluk – kada se setva obavlja u aprilu i prvoj polovini maja, a rasađivanje krajem maja i u junu – berba je od septembra do novembra.
Zimski praziluk – kada se setva obavlja u maju i junu, a rasađivanje u julu-avgustu, praziluk će biti spreman za zimsku potrošnju i u rano proleće.

LIBRETO 1120x180

Rasađivanje i negovanje praziluka

Rasađivanje se obavlja kada su biljke visine od oko 15-20 cm i imaju tri do četiri razvijena lista. Pre rasađivanja, potrebno je da se potkrešu vrhovi listova. Cilj ove tehnike je da podstakne razvoj što debljeg belog podzemnog dela, odnosno, lažne lukovice.

PROČITAJTE I...  Ako gajite PARADAJZ ovo morate znati: Razlike između indeterminantne i determinantne vrste

Sadnja ranog praziluka se obavlja na dubinu od 10-15 cm, dok se za kasnije varijatete primenjuje sadnja na dubinu od 20-ak cm. Razmak između biljaka je oko 15 cm i oko 30 cm je razmak između redova.

Tokom vegetacije potrebno je zalivanje, kultiviranje, ogrtanje. Praziluk traži dosta vode, a navodnjavanje se obično sprovodi sistemom kap po kap. Takođe, zemlju je potrebno nekoliko puta nagrnuti oko biljke tokom vegetacije, kako bi se dobilo što duže i deblje belo stablo, a tokom vegetacije se primenjuje prihrana u dva navrata.

Praziluk napadaju tripsi i moljac praziluka. Takođe, podložan je rđi praziluka.

Đubrenje praziluka

Za praziluk je najbolje đubrenje stajnjakom i mineralnim đubrivima. Potrebno je obezbediti 80-120 kg/ha azota, 80-100 kg/ha fosfora i 100-140 kg/ha kalijuma. Tačna količina zavisi od rezultata analize zemljišta. Polovina hraniva se unosi pod osnovnu obradu, a preostala količina u vidu dva prihranjivanja.

Prinos

Praziluk obično raste u visinu od oko 80 cm, dok je prosečna debljina stabla 5 cm. Iz zemlje se vadi pre pojave prvih jesenjih mrazeva. Sa jednog hektara može da se dobije 40-100 tona prinosa. Pre nego što se iznese na prodaju, potrebno je da se očisti, a listovi da se skrate na dužinu od oko 20 cm.

Prethodni tekstAfrička kuga svinja: I Banatski Dvor na spisku zaraženih područja
Sledeći tekstTov junadi u sistemu krava-tele: Prednosti i nedostaci

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime