Afrička kuga svinja: I Banatski Dvor na spisku zaraženih područja

0
149
Agrosaveti---farma-ovaca-i-svinja---03

Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede stavila je i Banatski Dvor, selo u opštini Žitište, na spisak zaraženih područja u kojima je potvrđena afrička kuga svinja (AKS). Zbog pojave AKS-a počele su da se osećaju poremećaji na tržištu svinja.

Adama Sultan 1120x180

Banatski Dvor je treće mesto u srednjem Banatu u kojem je registrovana ova zarazna bolest. Prvo se pojavila na teritoriji grada Zrenjanina, tačnije u Čenti, a zatim i u opštini Sečanj, odnosno u Jarkovcu. U sva tri sela afrička kuga svinja je registrovana kod domaćih svinja prenosi Zrenjaninski.

U pitanju je virusna, veoma opasna zarazna bolest domaćih i divljih svinja. Bolest se širi kontaktom zaraženih sa zdravim svinjama, ishranom svinja pomijama u kojima ima kontaminiranih ostataka hrane, kontaminiranom hranom i vodom, inficiranim krpeljima, odećom i obućom, kontaminiranim predmetima i opremom, prevoznim sredstvima, stajnjakom, leševima uginulih i zaklanih životinja, glodarima i insektima.

LG psenica Galenika 2023 1120x180px

Oboljevaju svinje svih kategorija i uginu sve obolele životinje. U slučaju pojave bolesti sprovodi se ubijanje svih svinja na gazdinstvu. Virus afričke kuge svinja ne predstavlja opasnost za ljude i druge vrste životinja.

PROČITAJTE I...  Čačak: U četiri sela svinje zaražene afričkom kugom, još 15 sela ugroženo

Pojava afričke svinjske kuge u Srbiji i u regionu počela je da se odražava na tržište svinja. Krenula je od prasadi, čija cena žive vage ide polako naniže.

BioPlug 728x90px

Pad cena prasadi posledica je, kako tvrde stočari, činjenice da se farmeri plaše da krenu u novi turnus tova zbog afričke kuge svinja. Zbog toga je manja potražnja za prasićima, a time im i cena pada, prenosi Dnevnik.

I dok se cena prasadi spušta, situacija na tržištu žive vage tovljenika i svežeg svinjskog mesa, za sada, miruje.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstEfikasno i ekonomski isplativo suzbijanje tvrdokornih korova nakon žetve
Sledeći tekstPraziluk – tehnike rasađivanja i uzgoja

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime