Primenom ugljen-dioksida do većih prinosa u plasteniku

0
300
plastenicka proizvodnja povrce paprika
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Gasovanje ili obogaćivanje plastenika sa ugljen-dioksidom je jedna od posebnih mera „đubrenja“ povrća i cveća sa kojom se dobija bolji kvalitet i veći prinos.

Spyrale Adama 1120x1080

Više od 30 godina istraživanja pokazalo je da povećanje koncentracije ugljen-dioksida (CO2) u zatvorenom prostoru, gde se gaje usevi, pozitivno deluje na rast mnogih povrtarskih kultura i skraćuje dužinu proizvodnog ciklusa za oko 25-30%.

Ugljen-dioksid je gas koji biljke koriste iz vazduha za fotosintezu, u kojem je njegova koncentracija oko 0,03%. Ukoliko ima manje ugljen-dioksida biljke zaostaju u porastu. Suprotno tome, kada je povoljna tempertura, svetlost i vlaga, više uljen-dioksida podstiče fotosintezu, a samim tim se povećava prinos i kvalitet povrća. Za većinu biljnih vrsta udeo CO2 ne bi trebalo da pređe 0,1 do 0,2%.

NADZOR 10 WP Galenika Fitofarmacija 1120x180

Đurovka et. al, (2003) navode da je povećavanjem udela C02 u vazduhu na 0,1 do 0,2% pri proizvodnji paradajza prinos povećan i do 30%, a, što je još važnije, ubrzano je dozrevanje.

Primenom ugljen-dioksida biljke postaju snažnije, listovi zeleniji i krupniji, a cvetovi i plodovi se formiraju ranije. Ova mera se posebno dobro pokazala za krastavac, papriku, paradajz, salatu, boraniju i rotkvice.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Gasovanje se primenjuje u provetrenom plasteniku, po vedrom i sunčanom danu, najbolje popodne kada je najjača osvetljenost. Ova preporuka je jako važna, zato što je tada u plasteniku najmanja koncentracija ugljen-dioksida, a najpovoljniji su toplotni uslovi.  Nakon što se primeni gasovanje, plastenik ostaje zatvoren 24 sata.

PROČITAJTE I...  Voće i povrće sa NAJVIŠE i NAJMANJE pesticida u 2021.

Može se koristiti ugljen-dioksid u različitom agregatnjom stanju, kao i, takozvani, suvi led. To je ugljen-dioksid u čvrstom stanju koji isparava pri običnoj temperaturi i ne stvaraju se štetni sporedni produkti. Koncentracija C02 kontroliše se meračem i donosi odluka o prekidu obogaćivanja.

Sturčnjaci preporučuju ovu meru u plastenicima koji se zagrevaju strujom, vodom ili parom. U lejama gde se koriste bioenergetski materijali nema potrebe za ovom merom, jer se razlaganjem organske materije oslobađa dovoljno ugljen-dioksida.

Izvori: Đurovka, M., Lazić, Branka, Bajkin, A., Potkonjak, Agnes, Marković, V., Ilin, 2., Todorović, Vida. 2006. Proizvodnja povrća i cveća u zaštićenom prostoru. Poljoprivredni fakultet, Novi Sad, Poljoprivredni fakultet Banja Luka; Poljoprivreda i selo

 

Prethodni tekstUdružena sadnja: Ren i ozima pšenica
Sledeći tekstUzgoj ŠAFRANA – Mali prinos prati visoka cena

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime