Pančevačka Azotara pokrenula probni rad

0
824
mineralno djubrivo 2
Foto: Vertigo produkcija / U našema ataru

Posle duge pauze pančevačka „Azotara“ sprema se za pokretanje proizvodnje. Najpre se pokreće proizvodnja amonijaka, zatim bi trebalo da usledi proizvodnja tečnih veštačkih đubriva, a moguće i drugih.

Adama Asorbital 1120x180

HIP Azotara je više decenija bila jedini proizvođač amonijaka u Srbiji i najveći proizvođač veštačkog đubriva. Reč je o fabrici sa kapacitetom od 800 hilj.mt/godišnje.

Kompanije je završila u stečaju 2018. godine, a nakon toga je prodata u maju prošle godine za 650 miliona dinara. Novi vlasnik je firma „Promist“ koja se bavi distribucijom veštačkog đubriva. Azotara je sada počela probni rad i sprema se za pokretanje proizvodnje.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Dok se čeka da krene domaća proizvodnja đubriva, prošle nedelje na Produktnoj berzi je ruska urea bila je 900 evra po toni. Poljoprivrednici mahom sada ne kupuju đubrivo.

Predsednik Asocijacije poljoprivrednika Vojvodine Miroslav Kiš kaže za Novosti da su mnogi bacili đubrivo u oktobru, novembru i decembru i da sada samo prihranu dodaju ozimim kulturama, dok deo azotnog đubriva ide i za setvu. On je siguran da će biti redukovana upotreba. Đubriva ima, ali je takva cena da nema tražnje.

Adama Tomigan XL 1120x180

Izvor: Novosti

PROČITAJTE I...  Azotara potrebna domaćoj poljoprivredi
Prethodni tekstOvako se proizvodi vrhunski SREMAČKI KULEN
Sledeći tekstSadnja PERŠUNA – Omiljeni začin na dohvat ruke u bašti ili saksiji

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime