Uspešna proizvodnja povrća počinje od kvalitetnog rasada

0
1129
Agrosaveti---proizvodnja-rasad---02

U toku je setva semena za proizvodnju rasada povrća. Rana setva rasada obavlja se krajem januara i početkom februara za sadnju u grejanim plastenicima. Srednje rana setva se obavlja krajem februara i početkom marta za sadnju u negrejanim plastenicima, dok se kasna setva obavlja krajem marta ili početkom aprila za sadnju na otvorenom tokom maja i juna meseca.

Spyrale Adama 1120x1080

Proizvodnja rasada je delikatna stvar i zahteva poštovanje nekoliko važnih elemenata, počev od izbora semena koje mora imati energiju klijanja preko 90%. Zatim je tu izbor supstrata, odnosno priprema zemlje za setvu semena za proizvodnju rasada. Većina profesionalnih proizvođača kupuje gotove zemljane smeše, odnosno supstrate, međutim, ima i onih koji ih sami pripremaju. U tom slučaju veoma je važno uraditi analizu kako biste znali da li ste sa nekim elementom preterali, ili ga možda nema dovoljno, ističe profesor Žarko Ilin sa novosadskog Poljoprivrenog fakulteta.

“Zemlja mora biti čista baštenska zemlja, bez semena korova u sebi, bez rezidua herbicida. Izmešati sa zgorelim, prosejanim goveđim stajnjakom, uz dodatak nekih drugih organskih đubriva, kao što je to glistenjak, ili neki supstrati. Kvarcni pesak se dodaje kako bi se uspostavio idealan vodno-vazdušni i toplotni režim. Ako ste se odlučili da sami napravite supstrate, onda je poželjno da uradite agrohemijsku analizu. To se radi zbog opasnosti od pojave velike koncenracije fosfora koja može biti toksična. Koncentracija fosfora bi trebala da bude oko 50-60 miligrama na na 100 grama supstrata. Ona često u praksi zbog neadekvatno napravljenog supstrata bude 120-200 miligrama, a to je toksično. Analiza je važna i zbog koncentracije kalijuma, koja bi trebala biti takođe oko 50-60 miligrama na 100 grama supstrata. Ph vrednost je poželjno da bude blago kisela, do neutralna, 6-6,5 do 7, a da sadržaj humusa bude oko 5%.” – kaže profesor Ilin.

LIBRETO 1120x180

Agrosaveti---proizvodnja-rasada---Celarevo---02

Šta je optimalna količina hraniva i vode 

Hraniva se dodaju prilikom pripreme supstrata, međutim ako se iz nekog razloga, vreme proizvodnje rasada produži za 10-15 dana, u tom slučaju je neophodno obezbediti dodatna hraniva kroz navodnjavanje.

PROČITAJTE I...  Kako prepoznati i suzbiti poleganje rasada na vreme?

Optimalna količina vode u supstratu je na nivou od 70% od poljskog vodnog kapaciteta.

“To znači da recimo u proizvodnju kupusnjača, treba dodati 10-15 litara vode po metru kvadratnom u zavisnosti od evaporacije sa ravne površine, kod paradajza, paprike, plavog patlidžana, krastavaca čak 20 litara, a kod salata je dovoljno 10-15 milimetara po metru kvadratnom.” – ističe naš sagovornik.

Idealna temperatura

Uz sve nabrojano, važno je obezbediti idealnu temperaturu, kako se biljka ne bi izdužila, ili nedovoljno razvila.

Agrosaveti---proizvodnja-rasada---Celarevo---04

“Kod paradajza nicanje će trajati 5-6 dana, eventualno 7 dana. Tih prvih do 7 dana neophodno je održavati relativno nisku temperaturu, svakako ne nižu od 12 stepeni, ali ni višu od 15, noću na nivou od 8-10 stepeni. To je važno kako ne bi došlo do izduživanja biljaka. Nakon tih 5-7 dana, temperaturu održavati na nivou od oko 20-22 stepna. Zatim do kalenja rasada paradajza, temperaturu treba održavati na nivou od 16-18 stepeni. Kod paprike se to malo razlikuje u tim početnim fazama. Seme paprike ima povišen sadržaj eteričnih ulja, pa klija i niče tek između 8. i 12. dana, na temperaturi od 25 stepeni. Nakon klijanja i nicanja, temperaturu u toku dana održavati na oko 19-20 stepeni, a noću na 15-18 stepeni. Nakon tih prvih dana temperatura se poveća na 22-25 stepeni, a neposredno pred premeštanje temperaturu treba spustiti na 18-20 stepeni, kako bi se biljka kalila.” – ističe profesor.

PROČITAJTE I...  Sve se manje gaji krompir, a evo i zašto

Neophodna svetlost

U slučaju oblačnog vremena, važno je obezbediti dovoljnu količinu svetlosti, a na našim geografskim širinama je dovoljno oko 40 vati po metru kvadratnom.

“Intenzitet svetlosti treba da bude minimum 6-8 hiljada luksa u periodu od minimum 14-18 časova, s obzirom na to da je dan sada veoma kratak, traje svega oko 12 časova.” – dodaje profesor Ilin.

Sve gore navedeno spada u neke najvažnije uslove koji se moraju ispuniti kako bi se proizveo kvalitetan rasad. A po definiciji rasad je mlada biljka, od 4 do 10 dobro razvijenih listova, debelog, čvrstog, elastičnog stabla, koje prilikom savijanja oko prsta ne puca.

Prethodni tekstKako se gaji NANA U SAKSIJI – Začin i borac protiv prehlade i gripa
Sledeći tekstBurska koza, koza budućnosti!

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime