FACELIJA – biljka koja hrani pčele i obogaćuje zemlju

0
347
facelija 1
Foto: Wikipedia.org/Autor: Meneerke bloem - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=82587604

Facelija je medonosna biljka i predstavlja izuzetno zelenišno đubrivo. Obezbeđuje obilatu pašu pčelama i značajno povećava prinose meda, ali je od interesa i za druge poljoprivrednike, jer popravlja, obogaćuje i odmara zemljište.

Adama Sultan 1120x180

Facelija je jednogodišnja zeljasta biljka, a koristi kao medonosno biljka i kao zelenišno đubrivo. Njena prednost je što cveta pre svih biljaka. Cvetanje počinje oko 45 dana posle setve i traje oko mesec dana donoseći obilje nektara i cvetnog praha.

Prinosi meda sa jednog hektara kreću se od od 150-300 kg, a pod povoljnim uslovima (višekratna setva) može se postići i 1000 kg meda po hektaru. Boja meda je svetložuta ili bela, prijatnog mirisa i ukusa i odličnog kvaliteta.

LG psenica Galenika 2023 1120x180px

Pored ispaše za pčele facelija se koristi za pripremu sena za stoku i za proizvodnju semena, navodi Svetlana Zlatarić, savetodavac za ratarstvo iz Poljoprivredne savetodavne stručne službe.

Vreme setve i prednosti uzgoja facelije

Facelija voli kvalitetno zemljište, kao što su karbonatni černozem, livadske crnice, aluvijum, a može se sejati i na drugim tipovima zemljišta jer nema posebnih zahteva prema tlu. Predsetvena priprema treba da je kvalitetna, odnosno kao za šećernu repu.

BioPlug 728x90px

Za rast i razvoj je potrebno da se pri osnovnoj obradi unese oko 200 kg/ ha NPK đubriva 15:15:15, a pred setvu još 100-150 kg uree po hektaru. Na ovaj način nema prihrane tokom vegetacije.

PROČITAJTE I...  Na vreme otkriveni zabranjeni antibiotici u bagremovom medu

Setva je krajem marta, odnosno kada vreme dozvoli (najbolje odmah nakon setve šećerne repe). Obavlja se žitnim sejalicama, a potrebno je oko 8kg semena po hektaru. Sunčeva svetlost je potrebna za klijanje pa seme treba da ostane na površini zemlje.Preporuka je da se setva obavlja u razmaku od 15-20 dana, jer će na taj način da se obezbedi kontinuirana paša za pčele od maja do septembra.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01
facelija
Foto: Facelija / Wikipedia.org / Autor Макеdonec — CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=68893074

Ako se facelija zaore u fazi precvetavanja, efekat na obogaćenje zemljišta hranljivim materijama je isti kao da smo na hektar zemljišta rasturili 25 tona stajnjaka.

Facelija nema poznatih parazita i bolesti, a njen koren jako toksično deluje na nematode koje su prenosioci virusa. Zato je ova kultura veoma interesantna za poljoprivrednike, jer se zemljište popravlja, obogaćuje i odmara.

Facelija se lako mehanički uklanja i u narednoj godini ne predstavlja ni najmanje ozbiljan korov gajenim kulturama. Takođe se može sejati više godina u monokulturi.

 

Prethodni tekstPočele prijave za subvencije za krave za uzgoj tovne teladi
Sledeći tekstPrirodni načini da ubrzate klijanje SITNIJEG semena povrća

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime