Zaštita uljane repice od korova

0
726
Agrosaveti---Adama---uljana-repica---jesenja-zastita---ulje---setva-uljane-repice---sultan-01

Biti Kalif®, Kalif® Mega ili Sultan® više i nije tako teško. Adama Vam omogućava ovo jedinstveno iskustvo upravo na Vašim poljima uljane repice. Postajete apsolutni orijentalni vladar situacije na svojoj njivi, ovog puta na malo moderniji način. Više ne trljate čarobnu lampu, sada je dovoljno da otvorite flašu jednog od gore pomenutih herbicida i magija počinje.

Šalu na stranu, ali zaštita uljane repice od korova je ozbiljan posao. Pored toga što direktno konkurišu gajenoj biljci za vodu, sunčevu svetlost i hranljive materije, korovi kvare tako željeni sklop uljane repice koji je jedan od najvažnijih faktora kada pričamo o rekordnim prinosima. Neke od korova koji se javljaju u uljanoj repici svakako „nosi“ prvi mraz. To su pepeljuga, štir, muhar, ali isti ti korovi mogu toliko oslabiti uljanu repicu da čak i ona strada od istog tog mraza. Svakako su opasniji korovi koji prezimljavaju i prave veće probleme. Ti korovi su gorušica, galijum, mrtva kopriva, kamilica. Korovi koji konstantno „guše“ usev uljane repice, a značajno otežavaju i samu žetvu ovog useva.

2-Vertigo-Kalif-Mega-1120x180

Agrosaveti---Adama---uljana-repica---jesenja-zastita---ulje---setva-uljane-repice---sultan

Prava i prva zaštita uljane repice od korova jeste svakako primena gore pomenutih herbicida koji se koriste posle setve a pre nicanja, na fino pripremljenom zemljištu mrvičaste strukture. Pravilan izbor herbicida će Vam u mnogome olakšati dalje agrotehmičke mere uzgoja uljane repice. Primene ovih preparata zavise od vrste i strukture zemljište.

Doze primene:

Kalif® 480 SC(klomazon 480g/l) – 0,15-0,2 l/ha

Kalif® Mega (klomazon 33g/l + metazahlor 250g/l) – 2 -2,5l/ha

Sultan® (metazahlor 500g/l) – 2l/ha

Ako ste sejali neki od IMI hibrida onda svakako s proleća možete koristiti Saltus® preparat na bazi imazamoksa koji sadrži 80g/l i primenjuje se u dozi od 0,6 l/ha. Saltus® je nadaleko čuven po svojoj odličnoj formulaciji koja je apsolutno bezbedna za gajenu biljku, a izuzetno agresivna za korove.

Agrosaveti---Adama---uljana-repica---jesenja-zastita---ulje---setva-uljane-repice---kalif-mega-01

Obično predusev uljane repice jesu strna žita. Da li je u pitanju ječam ili pšenica nije prevelika razlika i upravo je česta pojava da strna žita u uljanoj repici budu veliki problem i značajno naruše sklop i potroše dobar deo hraniva i vode iz zemljišta. Kompanij Adamasvojom širokom paletom graminicida će Vam zasigurno rešiti ovaj problem. Pravi momenat tretiranja samonikle pšenice i ječma jeste kada su oni oko 10cm visoki, a uljana repica ima 2 – 4 prava lista. Doze zavise od veličine korova i kreću se od:

Leopard®5 EC (kvizalofot-p-etil 50gr/l) – 0,8 -1,5 l/ha

Diler® (kletodim 120g/l) – 1-1,2l/ha

Agil® (propakvizafop 100g/l) 0,8 -1l/ha

Odigrajte na sigurno i vladajte situacijom na Vašoj parceli uz Adamine herbicide! Vaša repica će to znati da ceni! 😉

Dipl. inž. Savo Jovanović

PROČITAJTE I...  JESENJE PLAVO PRSKANJE

Adama SRB

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime