Sadnja i uzgoj TIKVICE na otvorenom (u bašti): Obilje hrane bez puno muke

1
19708
tikvica
Foto: Pixabay

Tikvice brzo rastu, a jedna biljka može dati 10-20 plodova. Ono što je najbolje – što ih više beremo, biljka više rađa. Samo sa 2 biljke možete da zadovoljite potrebe cele porodice. Dovoljno razloga da tikvice uvrstite u svoj plan bašte.

Spyrale Adama 1120x1080

Kada saditi tikvice

Postoje razne vrste tikvica, a razlikuju se po obliku, boji (žute, zelene, svetlo zelene), veličini i ukusu. Zajedničko za sve je to, da su toploljubive biljke koje ne podnose mraz i niske temperature. Najbolje je da se seju kada su temperature oko 15-20 stepen Celzijusovih. U kontinentalnim područjima to je otprilike krajem aprila početkom maja (nekada i kasnije, ako je hladno), u južnim – početkom aprila. Tikvice rastu brzo i donose puno plodova. Za berbu su spremne za oko 50 dana od setve i mogu da proizvedu do 5-6 kilograma ploda po biljci.

Kako posaditi tikvice

Tikvice mogu da zauzmu puno prostora u bašti. Najbolje rastu uz puno direktne sunčeve svetlosti. Zato pripremite mesto u svom vrtu koje je dobro osunčano i ima bogatu humusno-ilovastu zemlju. Važno je da je tlo dobro drenirano. Idealna razmera za povrtnjake je otprilie 40% peska, 40% mulja i 20% gline. Dakle, ako je previše gline u zemlji, dodajte pesak. Možete da umešate i kompost u tlo, što će im pomoći da bolje napreduju.

LIBRETO 1120x180

Kada je temperatura vazduha oko 20 stepeni, a tlo se zagrejalo na oko 15 stepeni – imate temperaturne uslove za sadnju i klijanje semena tikvice. Seme sadite sa razmakom od 150×100 cm, u rupe dubine (otprilike) 2,5 cm. Ako mislite da je seme slabe klijavosti, možete u istu rupu staviti 3-4 semenke, a nakon što biljke niknu ostavite samo jednu koja vam najbolje izgleda.

PROČITAJTE I...  PIS upozorava na braon mramorastu stenicu u zasadima i usevima

Biljke prijatelji

Razmislite da tikvice posejete blizu biljaka prijatelja. Možete u neposrednoj blizini drugog povrća kao što su beli luk i grašak. Postoje mnoge prednosti za udruženu sadnju, poput poboljšanog rasta biljaka, kontrole štetočina, boljeg korišćenja baštenskog prostora.

Uzgoj tikvice

Optimalna temperatura za rast i razvoj biljke je 22-28 stepeni. Biljke redovno zalivajte. Kada je hladnije vreme u proleće, zalivajte otprilike jednom nedeljno, povećavajući kako temperatura raste na dva ili čak tri puta nedeljno.

Kompostirajte i malčirajte zemlju. Organizmi koji žive u kompostu (gljivice, bakterije), organske i bio materije pomažu u aktiviranju tla. To podstiče jak imunitete biljkama. Malčiranje gornjeg sloja zemlje će održavati vlagu. Ne preterujte sa đubrenjem. Ako dodate previše đubriva može da uzrokuje trulež cvetova ili pojavu nekih bolesti. Tikvice su privlačne napadima štetočina, zato koristite prirodne ili organske preparate za zaštitu.

Okopavanje i plevljenje korova

Tikvice se prvi put okopavaju kada biljke imaju prve stalne listove. Nagrnite vlažnu i rastresitu zemlju na stabljiku, da biste podstakli rast adventivnih korenova. Plevljenje bašte je bitan korak za pravilno održavanje i negu biljaka. Plevljene korova bi trebalo da bude deo vaše svakodnevne baštenske rutine. Najbolje je učiniti ujutro, kada je zemlja vlažna i korov se lako uklanja. Uveče možete da imate najezdu komaraca, a to svakako želite da izbegnete. Kontrola korova na ovaj način može da spreči razvoj bolesti, poput pepelnice i plamenjače, kojima je tikvica sklona.

PROČITAJTE I...  Kako suzbiti KROMPIROVU ZLATICU bez upotrebe pesticida
tikvica cvet
Foto: Pixabay

Ručno oprašivanje cvetova

Ako imate malo insekata oprašivača, a cvetovi otpadaju pre nego što daju plod, pokušajte sa ručnim oprašivanjem cvetova. Ovo podrazumeva identifikaciju muških i ženskih cvetova. Prepoznaćete ih vrlo lako. Muški cvet je na dugoj uskoj stabljici i prvi cveta, a ženski cvet pre cvetanja ispod ima zadebljanje koje liči na plod, koji će se razviti nakon oplodnje. Nakon što se cvetovi otvore, lagano utrljajte polen s muškog cveta na stigme ženskog cveta.

Berba tikvica

Kada tikvice dostignu zrelu fazu – spremne su za berbu. Idealna dužina tkivice je oko 12-15 cm (zavisi od sorte). Ako ostavite da preraste, može da izgubi na ukusu. Za berbu koristite oštar alat, kao što su makaze ili mali nož kako biste odvojili plod od peteljke. Ostavite oko 5 cm stabljike na plodu. Berite ih redovno, jer česta berba podstiče biljke da formiraju nove cvetove i daju još plodova.

Što se tiče pripreme u kuhinji, postoji pregršt jela koja možete da napravite za doručak, ručak i večeru, kao što su svima dobro znane punjene tikvice, musaka od tikvica, pire, pljeskavice od tikvica, zapečene u rerni, sa jajima…

Prethodni tekstRešenje za problem sa najopasnijim korovima u kukuruzu je Logan
Sledeći tekstNezadovoljni ratari Braničevskog okruga: Lista zahteva je borba za goli opstanak

1 KOMENTAR

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime