Saveti stručnjaka za ratarsku i voćarsku proizvodnju u Pomoravskom okrugu

0
1739
Agrosaveti---Saveti-strucnjaka-pomoravskog-okruga---01

Setva ozimih useva u Pomoravskom okrugu obavljena je na svega 40 posto obradivih površina. Od planiranih 12 hiljada hektara a na tamošnjim oranicama mehanizacija se mogla videti čak i sredinom decembra. Prema rečima diplomiranog inženjera za ratarstvo iz Poljoprivredne stručne službe u Jagodini, Milanke Miladinović, 2018- ta godina domaćim poljoprivrednicima zadavala je mnogo glavobolja. Samo su retki ratari koji su pšenicu posejali u optimalnom roku.

Agil 1120x180

Suve oranice prolongirale jesenju setvu

Aleksandar Mijajlović iz sela Ribare, čiji rad prati već deset godina, jedan je od njih. Kako nam je ovaj 39 – ogodišnji ratar rekao uz osmeh, neke poslove treba pozavršavati i pre određenih rokova. Aleksandar je odmah po završetku žetve obradio zemlju tanjiračom a do 15.oktobra je završio setvu. Međutim, ne krije zabrinutost ovaj domaćin za svoj potencijalni rod naredne godine, zbog izostanka padavina. Njegove kolege ratari su sa kasnim jesenjim kišama u tom delu Srbije, užurbano završavali posao do početka decembra. Stručnjaci izražavaju bojazan da će se to, neminovno reflektovati i na prinose i kvalitet roda naredne godine.

Kako se prilagoditi ćudljivoj klimi

Drastično izmenjeni klimatski uslovi poslednjih godina, postavili su nove izazove pred poljoprivrednike ali i agrarne stručnjake. Miladinovićeva i dodaje da će saveti paorima u narednim mesecima ići u pravcu njihovog motivisanja na promenu setvene strukture. Ali i agrotehničkih mera, kako bi se predupredili potencijalni negativni bilansi u proizvodnji. Početkom naredne godine, savetodavci Poljoprivredne stručne službe u Jagodini, održaće seriju predavanja i zimske škole tamošnjim proizvođačima. Tamo će biti reči upravo o setvenoj strukturi, hibridima i neophodnosti promene dosadašnje prakse, imajući u vidu, pre svega, izmenjene klimatske ali i tržišne uslove.

BioPlug 728x90px

Agrosaveti---Saveti-strucnjaka-pomoravskog-okruga---02

Ekspanzija borovnica i oraha u Pomoravlju

Njen mlađi kolega, koji je zadužen za oblast voćarstva, Igor Andrejić kaže da većina voćara Pomoravskog okruga, može da bude zadovoljna ostvarenim prinosima u 2018- oj godini. On ističe da je na terenu, koji prate njihovi savetodavci, zapažen trend velike ekspanzije uzgoja borovnica. Klasičnog ali i u saksijama, a vlada i veliko interesovanje za podizanjem zasada američke sorte oraha. Andrejić savetuje početnike u proizvodnji borovnica da obavezno ispitaju kvalitet zemljišta pre sadnje. Te da se, u zavisnosti od dobijenih rezultata ph vrednosti, opredele za klasičnu ili za proizvodnju u saksijama.

PROČITAJTE I...  Zabranjeno postavljanje košnica na Fruškoj gori bez najave

Rezidbom do balansa između rasta i rodnosti

Andrejić napominje da je borovnica u Pomoravlju još uvek mlada kultura. Prema njihovoj evidenciji gaji se na svega 20 hektara, ali da su se domaćini relativno dobro snašli u njenom uzgoju. S obzirom na to da je reč o izuzetno skupoj a osetljivoj proizvodnji, svaki savet im je dobrodošao.

Orius 1120x1080

Ovaj mladi stručnjak napominje da je jedan od vrlo bitnih činilaca za pravilno stasavanje žbunova borovnica i sam razmak između sadnica. Kako navodi, on se razlikuje od sorte do sorte, u rasponu od 1,20 do 3 metra. Takođe, kako ističe, rezidbom borovnice postižemo ravnotežu između rasta i rodnosti, sprečavajući izduživanje sadnice.

Agrosaveti---Saveti-strucnjaka-pomoravskog-okruga---03

Ovaj inženjer voćarstva, sa iskustvom u orezivanju voćaka, napominje da je u određenom vegetativnom periodu biljke neophodno ukloniti delove koji na sebi nemaju pupoljke. Takođe, od izuzetne važnosti je konstantna nega i briga mladih izdanaka, kako bi se podstakla veća rodnost određene kulture.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Kada je reč o navodnjavanju, naš sagovornik ističe da je za borovnicu najpovoljniji sistem „Kap po kap“, jer ta biljka zahteva doziranu vlažnost zemljišta. Preterana vlažnost ili manjak tečnosti podjednako štetno utiču na njen rast i razvoj, napominje Andrejić.

PROČITAJTE I...  Najezda glodara na njivama širom Vojvodine, ovo su mere zaštite

Agrosaveti---Saveti-strucnjaka-pomoravskog-okruga---04

Raste broj ovaca i koza u Pomoravlju

Direktorka Poljoprivredne stručne službe u Jagodini, magistar Jasmina Filipović, kaže da njihovi savetodavci, prilikom obilaska gazdinstava apeluju na proizvođače i ukazuju im na neophodnost zaokruživanja proizvodnje. To je jedan od osnovnih preduslova za rentabilno poslovanje. Filipovićeva kaže da, iako u tom kraju vlada veliko interesovanje za apliciranjem za IPARD sredstva, još uvek je mali broj onih koji zadovoljavaju rigorozne evropske kriterijume. Jasmina Filipović ističe da je Pomoravlje nekada bilo prepoznatljivo po tovu junadi. Potom je usledio jedan duži period stagnacije. Zahvaljujući, pre svega, podsticajnim merama države, ponovo se budi interesovanje za bavljenjem govedarstvom, ovčarstvom i kozarstvom, uz tradicionalni uzgoj ćuraka.

Mladi vide perspektivu u voćarstvu

Kao ohrabrujući podatak ona navodi činjenicu da se sve veći broj mladih opredeljuje za ostanak na selu. Direktorka Poljoprivredne stručne službe u Jagodini zadovoljno dodaje da su im se poslednjih par godina obraćali mladi iz gradskih sredina. Oni su izrazili želju za bavljenjem voćarstvom na parcelama svojih predaka. Filipovićeva na kraju dodaje, da je zadovoljna postignutim rezultatima u 2018 – oj godini. Nada se da će se u narednoj godini steći uslovi da, uz postojeće nacionalne programe, počnu i sa sprovođenjem pojedinih evropskih programa.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja borovnica u Srbiji

Prethodni tekstPlastenička proizvodnja povrća u Srbobranu
Sledeći tekstUzgoj ILe de france ovaca u Banatskoj Subotici

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime