Napajanje ovaca – saveti za upotrebu pojilica

0
176
Ile de France ovce
Foto: Vertigo produkcija

Kako se koriste pojilice za napajanje ovaca i na šta treba obratiti pažnju savetuje dipl.ing. polj.Željko Lazić iz Poljoprivredne savetodavne stručne službe.

Adama Maganic 1120x180

Ovcama nije potrebno puno vode,  naročito ukoliko im se daje i hrana sa velikim sadržajem vlage, tokom ispaše i kada se koristi zelena košena hrana ili silaža. Ukoliko se voda ostavlja ovcama slobodno na raspolaganju, to će povećati sposobnost uzimanja hrane, što će se odraziti i na proizvodnju mleka, kao i kod tova.

Takođe, mogu se koristiti automatske pojilice, a uspešno se koriste samo ako je pritisak vode mali, jer ovce sporo piju vodu. Ukoliko dođe do većeg pritiska dolazi i do većeg rasipanja vode. To se dešava bez obzira da li su pojilice u obliku šolja ili sisaljki. Zbog toga je najpogodniji način napajanja ovaca korišćenjem grupnih pojilica, korita ili valova, koji su povezani sistemom spojenih sudova.

Web baner Sekator Bayer 1120x180 V01

Važno je znati da se pojilice brzo prljaju i zbog toga je potrebno da se postave dovoljno visoko, a pored njih postavljati po jednu stepenicu koja će omogućiti neometano uzimanje vode, ali sprečiti zagađivanje i rasipanje.

PROČITAJTE I...  Tov bikova i svinja i stado od 120 ovaca

Tokom zime u hladnom objektu, pojilice je neophodno zaštititi od smrzavanja, a najjednostavniji način je pomoću električnih grejača.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

Jedna automatska pojilica je dovoljna za 100 ovaca, ako je voda uvek dostupna. Ukoliko se voda daje povremeno, tri do četiri puta dnevno, onda je jedna pojilica dovoljna za 20-ak grla.

Prethodni tekstUskoro će biti dodeljena dvehiljadita kuća na selu
Sledeći tekstPosle više od deceniju Srbija na Svetskom takmičenju u oranju – predstavlja nas Marija

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime