Čuvanje kišnice: Greške koje se prave i nanose štetu bijkama

0
276
kisnica
Foto: Pixabay

Sve češće smo svedoci leta koja nam donose rekordne vrućine, što nas stavlja u poziciju da razmišljamo kako biljke da zalivamo mudro, da bismo pomogli svojoj bašti i održali ekosistem. Odabir i kontrola izvora vode ključni su za dugoročno zdravlje vrta.

Spyrale Adama 1120x1080

Voda je oskudan i dragocen resurs. U godinama kada temperature dostižu ekstremne razmere bez preseda u regione koji nisu navikli na ove ekstreme, pristup upotrebljivoj vodi je spas za zelenilo, povrće, voće, domaće i divlje životinje.

Bez obzira na to gde živite i koja je veličina vašeg vrta, kišnica je jedinstven poklon s neba. Pored malog ekološkog uticaja na očuvanje vode iz slavine, kišnica ima i jedinstvena svojstva koja je čine posebno pogodnom za biljke i travnjake. Različiti nivoi pH vrednosti, visok sadržaj ugljenika i status kišnice kao meke vode bez minerala ili aditiva poput hlofa ili flourida znači da će vaše biljke apsorbovati poseban koktel hranljivih materija kada ih zalivate sa ovom vodom.

LIBRETO 1120x180

Napomena: Ovo nije univerzalan slučaj. U područjima sa visokim zagađivačima u vazduhu, kišnica koja prolazi – skuplja zagadjivače pri padu na zemlju, što može da dovede do viška ugljenika.

PROČITAJTE I...  Želite da KRASTAVAC donosi više plodova? Primenite ovu prihranu

Ipak, sakupljanje kišnice je, verovatno, jedna od najjednostavnijih baštenskih tehnika koju mogu da primene i početnici i profesionalci. U zavisnosti od učestalosti i inteziteta padavina u vašem regionu, jeftina veća kanta za smeće, bure i kućni oluci mogu da budu ono što vam je potrebno.

Ignorisanje hemijske kontaminacije sa krova

Neki krovni materijali mogu da sadrže otrovne hemikalije koje mogu da se slivaju zajedno sa kišnicom koja se sakuplja sa krova. Zato je važno da znate od čega je krov napravljen. Ako ne znate, možete da nabavite košuljice za sakupljanje kišnice koje će da preumeravaju vodu u bačve istovremeno nudeći fizičku barijeru između kapljica kiše i potencijalno štetnih krovnih pokrivki.

Ne suzbijanje štetočina i rast algi

Stajaća voda je magnet za bube i razne insekte, štetne i korisne. Na primer, koristan je oprašivač poput leptira ili pčele, a štetni insekti su komarci i muve. Mreža protiv komaraca je najlakši način da ih sprečite da se skupljaju u vašoj uskladištenoj vodi. Još jedan problem stajaće vode je razvoj algi. Crna cerada može da pomogne u blokiranju UV svetlosti koja je neophodna algama za opstanak.

Prethodni tekstProdužen rok za prijave za subvencionisanu dodelu zaštitnog rama za traktore
Sledeći tekstTemelji modernog vinogradarstva u Srbiji

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime