Ovo je prvi grad u Srbiji koji uvodi subvencije za ogrev – energetske vaučere

0
109
grejanje pexels
Foto: Pexels

Zima je blizu, grejna sezona još bliže, a grejanje je stavka koja drastično opterećuje svako domaćinstvo i kućni budžet, bez obzira da li se živi u selu, varošici ili gradu. Visoke cene ogreva najteže su pale ljudima sa najmanjim primanjima. Još prošle godine pojedine evropske zemlje su uvele energetske vaučere za najugroženije građane, a ove godine će to uraditi i jedna lokalna samouprava u Srbiji.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Kubik drva na stovarištima, kao i tona najeftinijeg uglja, košta oko 12.000 dinara, a pelet ne može da se nađe ispod 38.000 dinara. Na sveopštu inflaciju i divljanje cena, visoke cene ogreva dodatno će osiromašiti građane, jer se zima ne može „pregurati“ bez ogreva.

Energetski vaučeri – pomoć za najsiromašnije

Sremska Mitrovica je prvi grad u Srbiji koji uvodi energetske vaučere kao pomoć građanima da se zagreju ove zime. Maksimalna vrednost vaučera je 10.000 dinara, a namenjeni su socijalno ugroženim domaćinstvima čiji prihod po članu ne prelazi 25.000 dinara. Oni će moći sa ovim vaučerima da plate račune komunalnom preduzeću za grejanje ili da im se refundira trošak nabavke ogrevnog drveta, peleta, mazuta i uglja.

Adama Sultan 1120x180

Ko će imati pravo na ovu subvenciju odlučuje komisija, a kriterijumi za rangiranje biće imovinsko stanje i broj članova u porodici, kaže za Euronews Srbija Dražen Riđošić, v.d. načelnika Gradske uprave za socijalnu zaštitu.

PROČITAJTE I...  Troškove GREJANJA sveli na MINIMUM, a evo i kako

Mladen Alfirović, pravnik iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije smatra da je ideja sa energetskim vaučerima dobra i da bi i država trebalo da osmisli sličan način kako bi pomogla najugroženijim građanima.

pylon galenika jan 023

Izvor: Euronews

Prethodni tekstBorovnica u saksiji i isplativost
Sledeći tekstSuša ne sme da padne u zaborav!

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime