Tipovi suše

0
1949
Agrosaveti---Adama---Susa---Kukuruz-02

Američko meteorološko društvo definisalo je 1997. da postoje tipovi suše (Heim, 2002): meteorološka ili klimatološka suša, agronomska suša i hidrološka suša.

Adama Maganic 1120x180
Meteorološka suša

Meteorološka suša uzrokovana je smanjenom količinom padavina u odnosu na višegodišnji prosek ili potpunim izostankom padavina u određenom vremenskom periodu. Meteorološka suša se može naglo razviti i naglo prestati.

Hidrološka suša

Deficit padavina u dužem vremenskom periodu utiče na površinske i podzemne zalihe vode. Na protok vode u rekama i potocima, na nivo vode u jezerima i na nivo podzemnih voda. Kada se protoci i nivoi smanje govori se o hidrološkoj suši. Početak hidrološke suše može zaostajati nekoliko meseci za početkom meteorološke suše, kao i trajati i nakon završetka meteorološke suše.

Agrosaveti---Adama---Susa---Kukuruz-03Agronomska suša

Kratkoročan manjak vode u razdoblju od nekoliko nedelja u površinskom sloju zemljišta, koji se događa u kritično vreme za razvoj biljaka, može uzrokovati agronomsku sušu. Početak agronomske suše može zaostajati za meteorološkom sušom, zavisno od stanju površinskog sloja zemljišta. Visoke temperature, niska relativna vlažnost vazduha i vetar pojačavaju negativne posledice agronomske suše.

PROČITAJTE I...  Sudbina krava i konja na Suvoj planini i dalje neizvesna: Građani se javljaju da pomognu

Do sada nije pronađena pouzdana metoda za sigurno predviđanje suše. Ali ipak, na osnovu praćenja i analize brojnih meteoroloških, hidroloških i hidrogeoloških parametara sušu je moguće naslutiti i na neki način, predvideti.

Agrosavezi---Adama---Susa---KukuruzKako suša deluje na biljke?

Ovo delovanje je veoma kompleksno i zavisi od mnogih faktora: biologije samih biljaka, faze razvoja kao i svojstava zemljišta. Deficit vlage u setvenom sloju dovodi do smanjenja broja biljaka po jedinici površine i utiče na smanjenje prinosa. Nedostatak vode ima komleksno dejstvo i na fiziologiju biljaka. Usled suše višestruko se smanjuje intenzitet fotosinteze. Nedostatak vlage u biljkama remeti i odnos sadržaja pojedinih mikro i makro elemenata kao i usvajanje istih preko korenovog sistema. Ovo dovodi do ispoljavanja simptoma nedostataka. Ukoliko je korenov sistem i lisna masa razvijena, kasnije ispoljavanja suše ima slabiji efekat na biljke. Prvi efekat stresa biljke se uvek ispoljava na listovima. Dovodi do značajnog smanjenja lisne mase.

Adama Srbija

Prethodni tekstPlastenička proizvodnja paradajza u selu Vlaška
Sledeći tekstFarma krava i proizvodnja mleka u selu Donja Badanja

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime