Farma krava i proizvodnja mleka u selu Donja Badanja

0
2004
Agrosaveti---Farma-krava-Donja-Badanja---01

Nekada gusto naseljena mačvanska sela, iz dana u dan postaju deo zabrinjavajuće, čak alarmantne statistike. U Srbiji poslednjih godina napušteno je 50 hiljada seoskih domaćinstava. Prazno hiljade obora a oko 400 hiljada oranica se ne obrađuje. Upravo takvu sliku zatekli smo i u lozničkom selu Donja Badanja. Ušuškano u dolini reke Cernice, iznad koje se proteže čuvena planina Cer. Dočekao nas je lavež pasa naših domaćina, porodice Stanojević, jedne od retkih farmi sa koje se još uvek čuje mukanje krava.

Adama Maganic 1120x180
Opustela sela Zapadne Srbije

Opisujući nam svakodnevni život u selu, Živorad nam navodi i podatak da ih je trenutno svega 30 domaćinstava. Slična je situacija i u susednoj Gornjoj Badanji, odakle je njegova supruga Svetlana. Bilo je, kaže ovaj bračni par, više pokušaja oživljavanja sela ali se trend njihovog napuštanja neumitno nastavio. Otišlo je i njihovo dvoje dece – ćerka živi u Šapcu, a sin Dragan, doktor poljoprivrednih nauka, živi u Beogradu. Ipak, u stalnoj je komunikaciji sa roditeljima i on je glavni koordinator proizvodnje. Svetlana ne krije ponos na svom licu zbog uspeha svoje dece. Svetlana sa tugom u očima dodaje da ih srce često vuče za unucima u gradu, ali smatra da im je život u gradu perspektivniji.

PROČITAJTE I...  Jedina farma krava u Zmajevu – silaža od šargarepe
Žene na selu nosioci gazdinstva

Iako imaju maksimalnu podršku svoje dece, Živorad i Svetlana su glavni nosioci poslova na domaćinstvu. A na selu, kako uz osmeh dodaje Svetlana, nikada nije dosadno. Kaže da je navikla od malih nogu na težak fizički rad. Živorad se u šaljivom tonu nadovezuje rečima da je Svetlana, odnosno Sekana, kako je još od milja zovu ukućani, zadužena za jutarnje postrojavanje svih članova porodice. Njegov otac, od koga je i nasledio proizvodnju, još uvek je vitalan i daje svoj doprinos u svakodnevnim poslovima. A posla na imanju napretek, ali im nije teško jer su veliki ljubitelji životinja.

MPS baneri II
Agrosaveti---Farma-krava-Donja-Badanja---03Suša pomerila setvu i u Mačvi

Dok obilazimo njihovo gazdinstvo, domaćini nam kažu da trenutno imaju 20 krava simentalske rase. 40 priplodnih virtemberg ovaca i jaganjaca, nekoliko grla svinja i 30 hektara oranica. Iako mu i Svetlana često pomaže, Živorad je preuzeo ulogu ratara i najveći deo tih poslova on odrađuje tokom cele godine. Živorad nam se požalio da ni mačvanske ratare nije zaobišao problem sa suvim zemljištem te im je kasnila jesenja setva. Zabrinuti su Stanojevići kako će se hladni dani odraziti na klicu pšenice, koja vapi za padavinama. 2018- om godinom su zadovoljni i priželjkuju da takva bude i naredna, kada je reč o prinosima kukuruza. Ovaj vredni domaćin pripremio je svojim životinjama senažu, silažu i mirno dočekuje zimske dane.

PROČITAJTE I...  Mašina za izuzimanje silaže
Agrosaveti---Farma-krava-Donja-Badanja---04Sve više stada ovaca na mačvanskim pašnjacima

Probali su, kaže naš sagovornik i sa nekoliko grla Holštajn muznih krava ali su ih vrlo brzo, po preporuci stručnjaka, zamenili Simentalskom rasom. Ona se bolje aklimatizovala na tom području. A imaju i odlične prinose mleka. Deset muznih krava, mesečno mu daju 4000 litara mleka, ekstra kvaliteta. Na nagovor sina Dragana, kupili su i stado ovaca virtemberg rase, delimično i zbog povoljnih podsticajnih sredstava države.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01
Agrosaveti---Farma-krava-Donja-Badanja---05Higijena prilikom muže na prvom mestu

Činjenica da u porodici imaju agrarnog stručnjaka, jedna je od njihovih glavnih prednosti. To smatra i stručna saradnica lozničkog „Poljosaveta“, diplomirani inženjer stočarstva Gordana Vujaklija. Bila je ovo prilika da porodicu Stanojević pohvali i istakne kao dobar primer poljoprivredne prakse. Na prvom mestu kada je reč o higijeni u objektima ali i pre i nakon muže krava. Sve rigoroznije kriterijume domaćih otkupljivača mleka, oni postižu pored ostalog i konstantnim pranjem vimena ali i čestim korišćenjem vlažnih maramica, naročito neposredno pre muže.

Saveti za povećanje dobrobiti životinja

Jedan od nedostataka tamošnjih proizvođača jeste i manjak pašnjaka te su im životinje sve vreme zatvorene u objektima. To je jedna od stvari na kojoj bi ovi proizvođači trebali da porade u narednom periodu – smatra Vujaklija. Ona smatra da se zatvaranjem goveda u štale, dodatno poskupljuje proizvodnja. Neretko se takav sistem držanja krava odražava i na same prinose mleka. Naša sagovornica ističe da će u tom delu Srbije, uskoro započeti serija stručnih predavanja poljoprivrednicima, na kojima će dominirati upravo teme o poboljšanju kvaliteta života odnosno o dobrobiti životinja ali i povećanje higijenskih uslova prilikom muže.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO
Agrosaveti---Farma-krava-Donja-Badanja---02Ostaju verni svom zavičaju

Zabrinuti su Stanojevići za sudbinu svoga ali i okolnih sela. U njima već godinama nisu rešeni osnovni infrastrukturni preduslovi, a zamro je i društveni život. Ostala su samo staračka domaćinstva koja niko više ni ne obilazi a mnoge kuće su potpuno prazne i oronule. Uprkos tome, Živorad i Svetlana kažu da su vezali svoje živote za rodno selo. Pogled na planinu i nezagađenu reku, ne bi menjali za solitere u gradu, ni za šta na svetu.

PROČITAJTE I...  Zbog čega je dobro sabijena silaža - bolja silaža?

Prethodni tekstTipovi suše
Sledeći tekstProizvodnja kiselog kupusa u selu Žirovnica

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime