Plućnjak – ekspert za pluća, ali i hrana

0
391
plucnjak 2
Foto: WIkimedia.rog / Autor: UuMUfQ / https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vogelsberg_Ulrichstein_SPA_555537664_Pulmonaria_officinalis_hab.png

Majušna, a tako moćna biljka dobila je naziv plućnjak jer se vezuje za lečenje plućnih bolesti iako ima mnogobrojna medicinska svojstva. U pitanju je autohtona biljka koja, osim što je lekovita, može da se koristi u ishrani.

Spyrale Adama 1120x1080

Plućnjak (Pulmonaria officinalis) ili kudrovac, lisac, medunika, džigerišnjak je zeljasta biljka iz porodice Boraginaceae, a ime roda potiče od latinske reči ,,pulmoa“ što znači pluća.

U pitanju je autohtona vrsta koja je veoma rasprostranjena u Evropi, a raste u mešano listopadnim i bukovim šumama, od nizija do planina. Možete je naći duž ograda uz puteve, u baštama, na obalama potoka, jer voli blago vlažno do vlažno zemljište bogato hranljivim materijama. Uglavnom raste u senci.

Galenika Libreto Vinova loza 1120x180

Nadzemni deo biljke je prekriven finim dlačicima, a raste svega do 30 cm. Listovi su srcastog oblika, imaju sitne krvržice na gornjoj površini lista i dlačice, dužine oko 12 cm, zeleni, a karakteristika su bele ili bledo zelene mrlje po listovima. Prizemni listovi imaju duge drške.

Plućnjak cveta od marta do maja. Cvetovi su sa pet latica koje su u početku ružičaste ili crvene, a kasnije dobijaju plavo-ljubičastu boju. Plod je jajsti orašćiš, a seme unutar ploda sazreva od maja do juna.

PROČITAJTE I...  Koliko dugo BELI LUK treba jesti redovno da bi imali zdravstvene koristi

Lekovita svojstva plućnjaka

Plućnjak ima mnoga medicinska svojstva, jer sadrži kalijum, kalciju, vitamin C, saponine, tanine, flavonoide… Ima jako antibiotsko i antioksidativno dejstvo, a u našoj zemlji spada u red zaštićenih vsta. U lekovite svrhe se koristi još od XVI veka. Od ove biljke se pravio čaj koji se primenjivao za lečenje bronhitisa, gripa, astme, kašlja. Pomešan sa rastavićem i bokvicom koristio se za lečenje tuberkoloze.

Ono što je malo poznato, to je da je plućnjak – jestiv. Mogu se konzumirati sveži listovi i cveti i to kao dodatak u salatama, ali i kao kuvani u čorbama.

Važna napomena: Primena lekovitog bilja ili lekovitih delova biljaka je informativnog karaktera. Obavezno se prvo konsultujte sa svojim lekarom, pre bilo kakve primene.

Izvor: Društvo za promociju prirode Srbije

 

Prethodni tekstPokrenuta inicijativa za podelu vaučera za kupovinu domaćih proizvoda malih proizvođača
Sledeći tekstOpšta tehnička pravila rezidbe vinove loze

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime