Saveti za početnike: Kako se postavlja naslon u VINOGRADU

0
253
Agrosaveti---Smedervski-vinograd---02
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Svaki vinograd mora da ima potporu zato što je vinova loza biljka povijuša (lijana) koja za uspravan porast lastara zahteva određenu potporu (naslon) za koju se pričvršćuje viticama. Ako potpora nedostaje lastari puze po zemlji. Zbog toga se uvek gaji uz naslon, koji omogućuje formiranje određenog uzgojnog oblika. Cilj je što bolje osunčavanje i što lakše primena agrotehničkih i ampetehničkih mera.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Naslon postaviti u godini sadnje

Pre nego što počnemo objašnjenje na temu naslona, preporučujemo vam da pročitate članak vezan za podizanje vinograda, kako posaditi vinovu lozu i šta posle sadnje. Biće vam od velike koristi.

Što se tiče naslona, on se sastoji od sledećih elemenata:
– stubovi,
– žice,
– pritke (kolje) i
– ankeri (lengeri).

Magnetic 1120x185px

Najčešće se koriste stubovi od armiranog prednapregnutog betona ili od tvrdog drveta, najčešće bagrema. Koriste se i specijalno impregnirani stubovi od mekog drveta. Drveni stubovi se obavezno moraju impregnirati, odnosno zaštititi od truljenja (štiti se deo koji se postavlja u zemlju). Impregnacija se može vršiti: nagorevanjem, umakanjem u sagorela mašinska ulja, vreo katran ili u rastvor plavog kamena. Stubovi moraju biti dobro osušeni da ne bi došlo do njihove deformacije u vinogradu.

PROČITAJTE I...  ‚‚Fotkaj plod i uvećaj rod‚‚ u vinogradu

U primeni su metalni i plastični stubovi. Ukopavaju se na dubinu od 60 – 80 cm. Postavljaju se na rastojanju 6-8 m. Krajnji stubovi treba da su jači, a postavljaju se pod uglom od 70º ako se ankerišu. Krajnji stubovi moraju da se učvršćuju. Za učvršćivanje sa spoljašnje strane koristi se anker (lenger, sidro), koji može biti od betona, kamena, ili specijalne metalne spirale. Za učvršćivanje sa unutrašnje strane koriste se stubovi podupirači.

ExelGrow Adama 1120x180

Pritke (kolje) se koriste za potporu stabla. Najčešće su od drveta, ali mogu biti i od metala ili plastike. Kada su u pitanju žice, najčešće se koriste pocinkovane žice. U novije vreme pojavljuju se žice koje imaju dvostruku zaštitu od korozije (Zn + Al), zatim od prohroma, a ima ih i od plastike. Raspored žica zavisi od izabranog uzgojnog oblika.

Pre početka vegetacije a posle rezidbe, svake godine, obavezno je obaviti zatezanje žica koje su se tokom prethodne vegetacije olabavile. Zatezanje se može obaviti različitim napravama (griple, klešta i dr).

Infinito Bayer 1120x180 V01

Izvor: PSSS, savetodavac za voćarstvo dipl.ing Danko Petrović

Prethodni tekstFarma OVACA rase ROMANOVSKA, bivšeg fudbalera ZVEZDE
Sledeći tekstDobitna kombinacija za SUZBIJANJE KOROVA U KUKURUZU I SUNCOKRETU posle setve, a pre nicanja useva

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime