Borovnica- biljka koja rađa novac

0
620
Agrosaveti---rezidba---borovnica---02
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Poslednjih godina u Srbiji sve više raste interesovanje za podizanje zasada borovnice. Naši proizvodjači konačno su uvideli značaj ove kulture, njenu visoku vrednost po jedinici površine, i ekonomsku sigurnost koju borovnica donosi.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Proizvodjači se uglavnom opredeljuju za uzgajanje borovnice zbog njene visoke otkupne cene. U našim agroekološkim uslovima godišnje se proizvede na stotine hiljada dvogodišnjih sadnica borovnice iz kulture tkiva, aklimatizovanih za Srbiju i strana tržišta.

Da bi se koren borovnice optimalno razvijao potrebno je da zemljište na kome ona raste bude ne samo humusno, već i peskovito, rastresito. Izbor zemljišta, navodnjavanje, prihranjivanje i rezidba su od presudnog uticaja na prinos borovnice.

Adama Sultan 1120x180

Priprema zemljišta za sadnju borovnica je od velike važnosti. Borovnice se proizvode, osim za otvoreno polje i u kontejnerima tj. saksijama i mogu se presađivati na stalno mesto tokom cele sezone, uz obavezno navodnjavanje pre i posle sadnje. Ukoliko vas interesuje ovakav vid proizvodnje sugerišemo da pogledate iskustva drugih uzjavača u članku: Uzgoj borovnica u saksijama u Jagodini.

Rezidba borovnice utiče na prinos

Jedna od najvažnijih agrotehničkih mera prilikom uzgoja borovnije jeste pravilna rezidba. Pravilno orezana biljka borovnice daje manje plodova, ali su zato oni krupniji, prvoklasni i bolji za upotrebu. Glavne smernice možete pročitati u članku: Kako pravilno orezati borovnicu? – Loša rezidba odnosi profit.

galenika pylon 1120x85

Prednost naših uzgajivača borovnice je početkom juna meseca u periodu dok ne stigne borovnica iz Poljske i Holandije. Otkupna cena po jednom kilogramu kreće se od 4 – 6 evra u zavisnosti od ponude i tražnje na tržištu u tom trenutku.

PROČITAJTE I...  Uzgoj maline: Kombinacija jednorodne i dvorodne sorte

Šansa je u ranim ili kasnim sortama

Tržištu se nudi veliki izbor sadnica borovnice sorte: Duke, Blue crop, Patriot, Chanticleer, Darrow, itd. Prilikom zasnivanja zasada veoma je važan izbor kvalitetnog sadnog materijala. Proizvodjači su često u nedoumici, preplavljeni informacijama koje pronalaze na internetu, za koji tip sadnog materjala da se opredele. Zdrave, bezvirusne i sertifikovane sadnice jedan su od najvažnijih faktora visokog roda.

Za borovnicu slobodno možmo da kažemo da je superiorna voćna vrsta koja malo traži, a mnogo daje. Ova godina je donela mnoštovo izazova u proizvodnji. Zbog vremenskih prilika največi problem bili su korovi kao konkurencija gajenoj biljci.

Borovnica može da rodi od 10-11 tona po hektaru u godini pune rodnosti. Problem naših proizvođača je taj što ne poseduju “Global Gap” standart koji između ostalog podrazumeva i berbu u rukavicama.

Rane ili kasne sorte borovnice su šansa za naše proizvođače. Kasne sorte su takođe dobre jer stižu u septembru mesecu kada je ponovo nestašica na svetskom tržištu. Septembar je idealan za prodaju plodova u Srbiji, a nešto, ukoliko bude viška, može i da se izveze.

PROČITAJTE I...  Kako pravilno orezati borovnicu? – Loša rezidba odnosi profit

Preuzimanje teksta je dozvoljeno samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

Prethodni tekstU poslednjih godinu dana 37 posto velikih farmi zatvoreno
Sledeći tekstDržava se zadužuje 100 miliona evra za brzi internet u selima

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime