Sušeno voće po ruskom receptu – posao u ekspanziji

0
146

Najstariji način ostavljanja voća za zimu je sušenje. Jesen je pravo vreme da se to uradi, dok ga još ima u svežem obliku. Sušeno voće dugo čuva hranljivu vrednost, a zahvaljujući šećerima spada u energetski bogatu hranu. U Rusiji, na ovakav način, voće se priprema kao ukusna poslastica još od 16-og veka. Bilo je potrebno da se preradi i sačuva voće za zimu kako bi se u hladnim danima došlo do izvora vitamina. Jefgenija Kajzer stigla je u Srbiju pre nekoliko godina, tu se udala i razmišljala čime bi mogla da se bavi kao novopečena srpska snajka. Stari ruski recept je ponela sa sobom i pokrenula sopstveni biznis. Danas se uspešno bavi preradom i sušenjem voća i, kako kaže, posao odlično napreduje.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Sušeno voće – koncentracija hranljivih materija

Osim što je vrlo ukusno, suvo voće je i veoma zdravo, pa predstavlja odličan izvor vitamina i hranljivih materija, posebno u trenucima kada nemate mnogo vremena, a želite na brz i zdrav način da povratite energiju. Naša sagovornica je svoje proizvode predstavila na nedavno održanoj manifestaciji u Mladenovcu, koja je imala za cilj promociju manjih proizvođača.

PROČITAJTE I...  Sušeno voće iz sela Zablaće

Sušenjem, u voću dolazi do višestruke koncentracije hranljivih materija, osim vitamina C kojim obiluje sušeno voće je i bogat izvor antioksidanasa, kao i folne kiseline i B vitamina, pa kao takvo  ima i lekovita svojstva. Ovaj proizvod je pogodan za ljude koji vode zdrav način života, kao i za dijabetičare, jer je odlična zamena za grickalice i slatkiše.

2022 Custodia 1120x1080

Sve više žena u poslu sušenja voća

Slavica Janković, iz Vlaškog polja, takođe, na prirodan i zdrav način suši voće. Kapaciteti sušare nisu veliki, voće se u velikoj meri i uslužno suši i dalje prodaje zdravim hranama. Od sušenog voća se prave i čajevi, koji imaju posebnu aromu.

U početku je bilo teško doći do kupaca, jer naši ljudi nisu navikli na ovakav proizvod, kaže Slavica, ali unazad dve godine proizvodnja se shodno tražnji proširila. Najviše se traži čips od jabuke, a za njom odmah sledi i sušena kajsija i tradicionalna šljiva.

galenika fitofarmacija pylon 1120x85

Sušenje voća može biti unosan posao uz kooperaciju o čemu svedoči priča o Ljubomiru Jankoviću iz Vlaškog polja nadomak Mladenovca koji se sa svojom ženom već nekoliko godina uspešno bavi sušenjem voća i njegovom prodajom.

PROČITAJTE I...  Prerada voća i povrća - Vrtlari

Sušeno voće bi uvek trebalo da bude na stolu, a naročito je dobar izbor pri stresnim situacijama. Ovaj zdravi slatkiš bogat je magnezijumom, koji smiruje, vitaminima B kompleksa koji hrane nervni sistem, i gvožđem koje daje organizmu vitalnost.

MPS2022 GBaneri

Sagovornice: Jefgenija Kajzer, Slavica Janković, Vlaško polje

Prethodni tekstAktuelna zaštita VINOVE LOZE od štetočina i bolesti
Sledeći tekstPAW-PAW: Ukusna voćka, LAKO se gaji, USPEVA KOD NAS

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime