Jesenja zaštita voćnjaka – Plavo prskanje

0
5437
Agrosaveti---Adama---Jesenje-plavo-prskanje---bakterije---kosticavo-voce---mumificirani-plod---sljivik

Zasadi našeg voća, životni vek naših zasada traje sve kraće. Posebno koštičavog voća. Zaboravljena je praksa zaštite, negovanja stabala, kore stabala i grana. Fokusirani smo na zaštitu lista, cveta, ploda a samo stablo smo zapustili. JESENJE PLAVO PRSKANJE MORAMO VRATITI U NAŠE VOĆNJAKE.

Adama Maganic 1120x180

Na početku jesenjeg perioda, u vreme nakon berbe i opadanja prvih listova, moramo razmišljati o početku zaštite voćaka za narednu sezonu. Ne radi se o “forsiranju skupe hemije” koja će napraviti udar na troškove zaštite voćarima, već na činjenicu da godinama imamo ozbiljnih problema u voćnjacima sa bolestima koje prouzrokuju bakterije. Voćarima su najprepoznatljiviji simptomi koje prouzrokuje bakterija Erwinia amylovora – bakteriozna plamenjača. Ona je i ove godine napravila velike štete, posebno na dunjama i kruškama ali i u jabučnjacima. Ozbiljne probleme i veće štete na koštičavom voću stvara i bakterija Pseudomonas mors – prunorum, prouzrokovač bakterijskog raka koštičavog voća. AKO DOZVOLIMO DA SE BAKTERIJE USELE U GRANE, STABLO, DEBLO VOĆAKA, MI SMO BITKU IZGUBILI.

Agrosaveti---Adama---Jesenje-plavo-prskanje---bakterije---kosticavo-voce

Nažalost, pojedini voćari smatraju da “ štede” ako ne odrade jesenje prskanje stabala, grana. Problem se uvećava kada pojedini zakasne ili jednostavno zbog “uštede“ ne odrade ni prvo prolećno prskanje a onda su posledice katastofalne. Na proleće kada se problem primeti, pribegava se upotrebi zabranjenih sredstava u borbi protiv bakterija ili preparata koji nisu dovoljno efikasni za probleme kao što su bakteriozna plamenjača (Erwinia amylovora) ili bakterijski rak koštičavog voća (Pseudomonas mors-prunorum).

 

Jesenje plavo prskanja – najbolja prevencija voćnjaka

Iz zdravstvenih i ekoloških razloga zabranjena je aktivna materija DNOC. Ona je ispoljavala fungicidno i insekticidno delovanje. Praksa je bila da se njome izvede klasično “zimsko prskanje voćaka”, u rano proleće čim temperatura pređe 5 stepeni. Na ovaj način voćari su rešavali prezimljujuće forme gljiva i štetočina pred samo kretanje vegetacije. Osim zabrane ovih preparata, svakako ostaje i problem bakterioza koje nam evidentno predstavljaju sve veći problem i skraćuju životni vek naših voćnjaka.

PROČITAJTE I...  Zaštita koštičavog voća tokom vegetacije

Agrosaveti---Adama---Jesenje-plavo-prskanje---bakterije---kosticavo-voce---bakterijski-eksudat-na-kajsiji-01

Težište u suzbijanju prezimljujućih formi gljiva i posebno fitopatogenih bakterija prebačeno je na “jesenje plavo prskanje “, ne zimsko. ZAŠTO? U jesen biljka odbacuje lišće. Na mestu gde je list (peteljka) otpao pojavljuje se sveža rana, ožiljak. Upravo to mesto predstavlja ulazno mesto za većinu bakterija. Bakterije i drugi mikroorganizmi prezimljavaju na kori, ostacima biljaka, mumificiranim plodovima i oni su uvek prisutni u voćnjacima u trenutku opadanja lisne mase. (Potencijal inokuluma uvek postoji u većoj ili manjoj meri.) Osim bakterijskih infekcija jesenje plavo prskanje vrši prevenciju i od nekoliko značajnih gljivičnih patogena.

Stigmina carpophila – prouzrokovač rešetavosti, rupičavosti lišća koštičavog voća. Ona u ovom period ne predstavlja opasnost po samo lišće već problem predstavljaju infekcije još nedozrelih mladara, letorasta koje početkom vegetacije izazivaju njihovo sušenje.

Agrosaveti---Adama---Jesenje-plavo-prskanje---bakterije---kosticavo-voce---bakterijski-eksudat-na-kajsiji-02

 

Infekcije od Taphrine deformans – prouzrokovača kovrdžavosti lista breskve se u rano proleće dešavaju preko tek otvorenih pupoljaka, samo u okviru jednog stabla, jedne grane. Nema doletanja spora sa strane. Iz tog razloga je od velike važnosti jesenje plavo prskanje i “ brisanje “ infekcionog potencijala sa grana, grančica, okoline pupoljaka. Sa obavljenim jesenjim tretmanom lakše i mnogo efikasnije ćemo obaviti osnovnu zaštitu pre pucanja pupoljaka (faza neposredno pre i u vreme “zelene tačke” kod breskve).

PROČITAJTE I...  Kukuruz - Tehnologija gajenja

Cela ideja jesenje zaštite se bazira upravo na tretiranju voćaka radi smanjenja tih prisutnih patogena (bakterija, gljiva). Ne treba dozvoliti njihovo prodiranje kroz kritična mesta (rane, ozlede, ožiljci).

Agrosaveti---Adama---Jesenje-plavo-prskanje---bakterije---kosticavo-voce---bakterijski-eksudat-na-kajsiji-03

Kada odraditi jesenje plavo prskanje?

Opšte prihvaćenim normama, voćari u najvećem broju slučajeva ovo tretiranje obavljaju kada opadne 80% lisne mase. Smatra se da u toj fazi jednim prskanjem pokrivamo najveći broj rana, ožiljaka, potencijalnih ulaznih mesta pre potpunog opadanja listova. Ovo može biti ekonomična i dobra strategija kada do opadanja lisne mase dođe za relativno kratko vreme. (Kada se lišće zadržava na granama i ne opada dok ne usledi period hladnog vremena sa prvim slanama.) Međutim kritične su godine kada je period opadanja lisne mase jako rastegljiv, praćen toplom jeseni sa većim količinama padavina. Ovakvi uslovi, kod osetljivih vrsta (kruška, dunja), postaju ozbiljniji problem i zahtevaju promenu strategije.

 

Za osetljive voćne vrste, posebno na prisustvo bakterija, period od prvog opalog lista do 80% lisne mase je suviše dug period bez zaštite. U principu prvi ožiljak nastaje opadanjem lista i predstavlja ulazno mesto za patogen. U ovim slučajevima veći efekat se sigurno postiže prskanjem na samom početku opadanja listova. Tako se smanjuje, eliminiše prisustvo patogena na samom listu, granama, stablu pre nastanka prvih rana, ožiljaka. Drugo prskanje je u fazi 80% opalog lišća.

 

Čime odraditi jesenje plavo prskanje voćaka?

Bakarni preparati jesu sinonim za jesenje prskanje voćaka. Sam naziv ovog prskanja –  JESENJE PLAVO PRSKANJE – govori o kojoj grupi preparata se radi. Još od kraja XIX veka se zna za fungicidno i baktericidno delovanje bakra. Osim toga bakar utiče i na odrvenjavanje mladara, lastara i čini biljku spremnijom za ulaz u zimski period. Bakar se koristi i u organskoj proizvodnji. Upravo su bakarni joni ti koji najefikasnije vrše dezinfekciju prezimljujućih formi gljiva, bakterija koje se nalaze na kori i “čekaju“ pogodno mesto za prodor u biljku. Setimo se velikog broja rana, ožiljaka koji ostaju nakon opadanja listova.Agrsaveti---Adama---Jesenje-plavo-prskanje---bakterije---kosticavo-voce---mumificirani-plod---monilia

Adama Forapro 1120x180

Veliki je broj bakarnih preparata koji postoje na tržištu. Prilikom odabira preparata treba voditi računa o formulaciji. Praškasti WP, vododispezibilne granule WG, tečne formulacije SC i sl. Sama formulacija bitno utiče na rastvaranje, ostatke prilikom rastvaranja, veličinu čestica a samim tim i prijemčivost i kvalitet pokrivanja ciljane površine. Indirektno i perzistentnost, spirljivost preparata usled padavina zavisi od formulacije preparata.

PROČITAJTE I...  Najlepša je moja njiva - Uljana repica

 

Drugi kriterijum odabira  preparata je svakako u kom se obliku bakar nalazi u preparatu. Bakarni oksihlorid, bakarni hidroksid, bakar sulfat i sl. Praksa je pokazala da visoku efikasnost bakar pokazuje u obliku Cu- oksihlorida. Količine primene bakarnih preparata takođe variraju i zavise pre svega od jedinjenja, oblika bakra u kom se nalazi i svakako od količine bakra (aktivne materije) po kilogramu preparata. Da bi dobili željeni efekat primene bakarnih preparata, količine primene moraju biti 1,8- 2 kg čistog bakra po hektaru.

NEORAM® 37,5 WG je bakarni preparat sa 375 g/kg aktivne materije u obliku bakar oksihlorida. Vodotopive granule obezbeđuju odličnu topljivost i rastvaranje bez taloga, ravnomerniju raspodelu po čitavoj tretiranoj površini. Bakarni joni iz bakarnog oksihlorida predstavljaju najefikasniji oblik bakra i idealno rešenje za JESENJE PLAVO PRSKANJE.

Adama SRB

Dipl. Inž. Ljubiša Pakalović

Prethodni tekstUljana repica ove godine popularnija u Srednjem Banatu
Sledeći tekstVirus BI VI DI kod goveda

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime