Dan polja pravilne ishrane jabuka – Timac Agro

0
1415
Agrosaveti---Timac-Agro,-Dan-polja-02

U voćnjaku kompanije Agroarm u selu Vodanj kod Smedereva organizovan je Dan polja. Okupio se veliki broj poljoprivrednih proizvođača, voćara, kompanija za zaštitu i ishranu bilja, distributera i mnogih drugih koji su želeli da vide kako izgleda zdrav voćnjak sa prvoklasnim prinosima. Osim adekvatne zaštite, da biste imali zdrave i krupne plodove bitna je i kvalitetna ishrana voćaka. Iskoristili smo priliku da o tome popričamo sa timom kompanije “Timak Agro” koji su nam predstavili najznačajnija đubriva sa primenom u voćarstvu. To su svima dobro poznati Sulfamo 30, EuroNatur, kao čvrsta đubriva. Potom nezamenjivi Fertilideri Vital i Elit, kao neizostavni deo strategije koja vodi kvalitetu, prinosu i velikom procentu prve klase plodova.

‚‚Što se tiče Sulfama 30, to je naša azotna prihrana. Koristi se za prihranu voća u rano proleće. Od faze mišijih ušiju pa do punog cvetanja voća. Veliku primenu ima u zasadima koštičavog voća. Breskva, trešnja, kajsija. I u jabučastom voću dosta se koristi u proizvodnji jabuke. Ono što je bitno kod ovih đubriva, da pored azota imaju u sebi i neke dodatke koji pospešuju bolje iskorištenje azota. Sve to rezultira boljim kvalitetom, boljom ishranom same biljke i samog ploda. To rezultira većim prinosom i većim procentom prve klase plodova‚‚ – objašnjava Dragan Stojanović ispred kompanije Timak Agro.

PROČITAJTE I...  Toplo vreme zabrinulo voćare

Najbolja hrana za voćke

Fertilider Vital se pre svega koristi u proizvodnji breskve i to u dva tretmana, od kojih je prvi nakon proređivanja plodova. Upravo tada stimulatori koje sadrži ovo đubrivo doprinose da biljka nastavi da usvaja hranu i da se nesmetano razvija.

Agrosaveti---Timac-Agro,-Dan-polja-01

‚‚Primenom ovih preparata, posle zelene prorede plodova, plod nastavlja sa normalnim porastom. Drugi tretman ide 10 do 15 dana posle prvog. Doze primene su 4-5 l/ha, po tretmanu.‚‚ – ističe Dragan Stojanović

U voćarskim krajevima veoma dobro je poznat i Fertilider Elit koji u sebi sadrži kalcijum neophodan za kvalitet i obojenost plodova.

Agrosaveti---Timac-Agro,-Dan-polja-03

‚‚Fertilider Elit potpomaže bolje bojenje plodova. On se upotrebljava kod jabuke u fazi od veličine oraha. Ide se na 10 do 15 dana u dva tretmana. Zadnji tretman se radi 15 dana pred početak berbe.‚‚ – napominje Dragan Stojanović

U Smederevskom kraju još uvek ima više onih voćnjaka koji se ne navodnjavaju. Usled visokoh temperatura pre ovih junskih kiša moglo se videti šta znači kvalitetna prihrana. Naime, kvalitetna ishrana je omogućila voćkama da se tokom visokih temperatura i sa nedostatkom vlage uspešno bore. Da mogu da sačekaju kišu i da nakon padavina bez pretpljenih stresova nastave uspešan porast.

PROČITAJTE I...  Savremeni voćnjak i prerada JABUKE: Sigurniji prinosi i bolja zarada

Prethodni tekstNajlepša je moja njiva – Najlepša pšenica
Sledeći tekstBezbednost hrane i dalje slaba tačka

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime