Rusija ograničava izvoz azotnih đubriva na 6 meseci, Turska zaustavila isporuke

0
801
njiva djubrenje djubriva
Foto: Pixabay

Rusija će da ograniči izvoz azotnih i kompleksnih đubriva koja sadrže azot na šest meseci, izjavio je ruski premijer Mihail Mišustin, a prenosi Rojters. Turska je zaustavila isporuke đubriva, a poljoprivrednici širom sveta govore o zameni useva, kako bi koliko-toliko umanjili negativne efekte situacije sa azotnim đubrivima.

Adama Asorbital 1120x180

Rusija će da ograniči izvoz azotnih i kompleksnih đubriva koja sadrže azot kako bi pokušala da obuzda svako dalje povećanje cena hrane usled viših cena gasa, izjavio je premijer Mihail Mišustin.

Moskva pokušava da obuzda visoku inflaciju hrane porezima na izvoz žitarica 2021. Nedavni skok globalnih cena gasa dodatno je povećao njihovu zabrinutost da će više cene azotnih đubriva, kojima je gas neophodan za proizvodnju, dodatno da povećaju troškove hrane za Ruse. Mere oganičenog izvoza azotnih i kompleksnih đubriva koja sadrže azot će početi da se sprovode od decembra ove godine, navodi Gro-Intelligence.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Ruske izvozne kvote dolaze nakon zabrane izvoza đubriva koje je uvela Kina, zajedno s američkim carinama na fosfor iz Rusije, Trinidada i Tobaga. Turska, veliki izvoznik đubriva, takođe je zaustavila isporuke, saopštava Gro-Intelligence.

PROČITAJTE I...  Nizak vodostaj koči izvoz žitarica

U članku Zašto su poskupela mineralna đubriva, da li je ugrožena i prolećna setva pisali smo o gostovanju ministra Nedimovića na TV Prva, gde je tom prilikom rekao da je Yara, jedan od najvećih evropskih proizvođača azotnih đubriva, smanjio proizvodnju za 50 odsto, kao i da Kutina iz Hrvatske nema proizvodnju. Postavlja se pitanje kako će se ovo odraziti, ne samo na domaće ratarstvo, već i na sve ostale grane poljoprivrede, a na kraju i na stanovništvo i cene hrane.

Adama Tomigan XL 1120x180

Poljoprivrednici širom sveta govore o zameni svojih useva i prelaska sa žitarica kao što su kukuruz, pšenica i ječam (za koje je potrebno đubrivo sa visokim sadržajem azota), na soju i mahunarke (za koje je potrebno manje). Međutim, ovo se ne odnosi samo na žitarice, već će da ima uticaj i na useve koji se koriste za ishranu stoke.

Ostaje da vidimo na koji način će naša država da odgovori na ovu situaciju u cilju zaštite svoje poljoprivrede i stanovništa od dodatnog povećanja troškova hrane.

KWS banner 728x90

Izvor: Reuters / Gro-Intelligence

 

Prethodni tekstKupinari, obratite pažnju na žutu rđu lista i stabla kupine
Sledeći tekstMalčiranje: Različite vrste malča, prednosti i mane

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime