Sadnja sadnica voća sa golim korenom – osnovno uputstvo

0
864
Agrosaveti---sadnja-oraha---saveti---01
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Sadnja sadnica voća sa golim korenom je nešto zahtevnija nego u busenu. Danas ćemo podeliti sa vama savete za sadnju jabuka, šljiva, krušaka, trešanja i drugih voćaka sa golim korenjem.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Sadnice voća sa golim korenom često se sade u proleće, iako jesenja sadnja pruža niz prednosti. Zbog toga se komercijalni rasadnici dobro pripreme sa zalihama sadnica, znajući da ide period zarade za njih. Istina je da se voćnjaci ili pojedinačne voćke za dvorišta mogu saditi bilo kada dok biljke miruju i kada to vremenski uslovi dozvoljavaju.

Sadnice voća sa golim korenom, a to znači da je zemlja otrešena sa korena nakon što su iskopane, lakše su za rukovanje. Zatim, uvek su jeftinije od onih u saksijama (ili sa zemljom) zato što su lakše, te su i troškovi isporuke niži.

Adama Sultan 1120x180

Dugo se verovalo da su voćne sadnice koje se prodaju bez saksija ili kugle zemlje manje izdržljive i sklonije oštećenju. Međutim, ovakve sadnice brže se uspostavljaju na trajnom mestu. Uz malo brige, veoma je lako izbeći oštećenja na golom korenju, a pre sadnje.

PROČITAJTE I...  Malčiranje voćaka: Prirodna zaštita od korova i ishrana voćnjaka

Rasadničari obično iskopaju sadnice u kasnu jesen i drže ih preko zime uskladištene. Koren može biti zaštićen malčem ili slamom ili održivim gelom koji pomaže da koren ostane vlažan. Otpremaju ih krajem zime, tako da su spremne za kupce čim se zemlja može obrađivati, a pre nego što sadnice počnu da pupe.

Aneri Galenika 1120x185px

Kako posaditi sadnice voća sa golim korenom

Pametni kupci često mogu dobiti sadnice direktno od rasadničara koji ih uzgajaju u jesen. Time se izbegava bilo kakvo oštećenje korena ili problem koje drvo može da zaradi tokom zimskog skladištenja.

Sadnica sa golim korenom posađena u jesen i zaštićena malčem od jakog izmrzavanja nastaviće da razvija koren tokom zime i obično će se bolje uspostaviti nego da je posađena u proleće.

Agrosaveti---jesenja-sadnja-voca---02
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Kada stignete kući, ako ste kupili više sadnica, pažljivo ih odvojite i raspetljajte koren svakog drveta. Koreni treba da budu čvrsti, a ne suvi i lomljivi.

Pre sadnje treba izvršiti skraćivanje korenovih žila. Zdrave žile se orezuju oštrim voćarskim makazama, tako da presek bude prav, a ne kos i skraćuju se na dužinu od 25-30 cm. Ukoliko ima povređenih žila njih treba skratiti do zdravog mesta.

PROČITAJTE I...  Jesenja sadnja voćki: Saveti za odabir sadnica

Koren možete da namočite u jedan od organskih hormona rasta, nekoliko sati, čak i preko noći, a pre sadnje.

Odaberite mesto koje je osunčano i tlo koje je dobro drenirano. Mlade sadnice voćki mogu privremeno da se posade u kvalitetno baštensko tlo na nekoliko godina do solidnog rasta, a pre nego što ih presadite na stalno mesto. To vam, takođe, daje vremena za obradu tla na stalnom mestu.

Da biste svoju voćku posadili u njen novi dom, iskopajte rupu koja je nekoliko centimetara dublja od dužine korena i barem 30 cm šira od onoga što smatrate da je biljci potrebno. Ovo će omogućiti rast i širenje korena. Sadnica se prilikom sadnje povremeno protresa da sitna zemlja uđe između žila.

Kada sadite više sadnica voća, vodite računa o razmaku između drveća. To uputstvo treba da vam da rasadnik. Koristite “domaće” tlo iz svog dvorišta, bašte ili voćnjaka. Nemojte da koristite zemlju za saksije ili da menjate izvorno tlo kompostom, tresetnom mahovinom ili đubrivom. Dodajte zemlju postepeno i lagano je potapkajte.

PROČITAJTE I...  Reakcije VOĆAKA na NEDOSTATAK VLAGE: Prepoznavanje simptoma

Zatim treba staviti sloj zgorelog stajnjaka i ponovo zemlju koja se nagazi, uz obavezno zalivanje (10-15 litara vode po sadnici).

Nakon sadnje napravite zemljani prsten oko ivica sadne jame. Tako će se napraviti bazen oko stabla za zadržavanje vode.

Ukoliko su hladne zime možete da malčirate voćnu sadnicu, debljine nekoliko centimetara, ali nemojte da malč ide tik uz stablo, nego odvojite 5-6 cm. Malč uz stablo može da izazove truljenje i pojedine bolesti.

Ukoliko voćka ima posebno mali koren ili se nalazi na vetrovitom mestu, možda će trebati potpora u vidu kolca, makar i privremeno. Ako u svom okruženju imate glodavce, pametno je postaviti i ogradicu oko stabla.

Naredno proleće uklonite sve plodove. To će drvetu dati više snage za dalji rast i razvoj.

Preuzimanje teksta je dozvoljeno samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

Prethodni tekstKilogram listova kiselog kupusa košta kao pola kilograma mesa
Sledeći tekstProglašena vanredna odbrana od poplava na više lokacija

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime