Drvo novca: Nega, opadanje listova i razmnožavanje

0
11900
drvo novca saksijske biljke sukulenti
Foto: Pixabay

Japansko drvo novca ili krasula je biljka koja se lako uzgaja, a kažu da donosi pozitivnu energiju u kuću, pa je nazivaju i feng šui biljkom. Ima jako malo problema, a za sve postoji rešenje.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Japansko drvo novca omiljena je sobna vrsta koja se lako uzgaja. Pripada sukulentima i nema velike zahteve. Atraktivno izgleda zbog mesnatog, sjajnog lišća koje može da razvije i crvenu nijansu oko ivica kada je dosta izloženo sunčevoj svetlosti.

Nove stabljike imaju istu boju i teksturu, a postaju smeđe i drvenaste kako stare, odnosno kako biljka stari.

Adama Sultan 1120x180

Biljka može da cveta leti, ali retko to radi.

Drvo novca – uzgoj i nega

U zatvorenom prostoru drvo novca preferira osvetljeniji položaj. Po mogućstvu stavite ga na poziciju okrenutu prema jugu ili zapadu. Ukoliko nemate takav položaj, nemojte brinuti, biljka će da raste i u tamnijim uslovima. Leti može da se premesti napolje na toplo, ali obavezno je treba vratiti unutra, pre nego što krenu hladni jesenji dani.

pylon galenika jan 023

Drvo novca zahteva razumno dreniranu zemlju, pa dodajte malo peska u kompost ili kupite supstrat posebno pripremljen za kaktuse i sukulente. Prilikom sadnje, na vrh zemlje u saksiji dodajte malo ukrasnog šljunka da biste dobili prirodnu završnicu, ali i da biste smanjili isparavanje vode iz tla.

PROČITAJTE I...  Teška godina za proizvođače cveća

Što se tiče same nege, potrebno je umereno zalivanje tokom rasta biljke (od aprila do septembra), a još umerenije kada miruje, što je u jesen i tokom zime. Dovoljno je da je zalijete jednom do dva puta mesečno. Budući da je reč o sukulentnoj vrsti, drvo novca može dosta dugo da ostane bez vode, ali najbolje raste kada ima optimalan pristup vodi.

KWS banner 728x90

Hranite biljku uravnoteženim tečnim đubrivom, dva do tri puta tokom vegetacije od kraja proleća do kraja leta.

Drvo novca i opadanje listova

Kada su u pitanju problemi, očekuju vas samo dva i oba možete vi da izazovete, a to je preterano zalivanje ili nagle promene temperature zbog čega može da dođe do opadanja listova ili da ostavite saksiju na direktno sunce i da biljka dobije opekotine od sunca.

Starije biljke imaju osobinu da odbacuju lišće, te ako vam se to desi možete da odsečete stare grane i na taj način da je podmladite. Ako je drvo novca ostalo bez većine listova, opet postoji rešenje.

PROČITAJTE I...  Limun čempres – patuljasti četinar koji će vas oduševiti

Razmnožavanje

Kako se biljka razmnožava listovima potrebno je u novu saksiju sa supstratom da posadite par listova i zalijete sa malo vode. Vrlo brzo će se iz ove osnove pojaviti novi izdanci.

Preuzimanje teksta je dozvoljeno samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

Prethodni tekstOd 1. januara nova pravila za upotrebu pesticida
Sledeći tekstSomborska kaporka: Domaća koka, odlična za proizvodnju jaja

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime