Zimska rezidba voća

0
2732
Agrosaveti---Zimska-rezidba-voca---02
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Rezidba voća je uveliko počela. Rezači imaju pune ruke posla. Tome je svakako doprine ekspanzija voćarstva, koja se može zabeležiti širom Srbije. Zimska rezidba voćaka može se obavljati od opadanja lista pa do kretanja vegetacije. Tačnije, obavlja se u periodu mirovanja. Preporuka je da se rezidba ne obavlja ako su temperature niže od nula stepeni u periodu mirovanja. Sam početak zavisi i od voćne vrste koja se reže.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Rezidba jabuke i kruške može početi odmah posle opadanja lišća. Rezidba koštičavih voćnih vrsta, šljive, breskve, višnje, trešnje, svakako treba početi nešto kasnije. Ipak rezidbu raditi tako da se privede kraju do početka vegetacije, rekao je za naš portal profesor voćarstva Nenad Magazin.

‚‚Optimalan period za rezidbu voćaka je period mirovanja, kada govorimo o zimskoj rezidbi, tj. rezidbi na zrelo. Dajemo prednost prvo jabučastim voćnim vrstama. Kasnije, pre kretanja vegetacije i koštičavim voćnim vrstama. Kod ovih vrsta mođe doći do problema ukoliko rezidbu radimo po jako niskim temperaturama. Na prvom mestu može doći do napada bakterioza. Preporuka je da se rezidba radi po što toplijem vremenu, koliko god je moguće. To odgovara i voćkama i rezačima. Veći je učenak u tom slučaju.‚‚ – objašnjava profesor Nenad Magazin.

Adama Sultan 1120x180

Agrosaveti---Zimska-rezidba-voca---03

Analiza rodnih pupoljaka

Nestručno izvedena rezidba dovodi do značajnog smanjenja prinosa. Zato je važno rezidbu uradi na osnovu rodnih pupoljaka.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja šljive stenlej u selu Raduša

‚‚Rezidbu preporučujemo da se radi kod jabučastih voćnih vrsta na osnovu analize rodnih pupoljaka. Ona nam kaže koji je procenat pupoljaka rodan. Kod ovih vrsta nekada pupoljci deluju da su po položaju rodni, ali ne moraju da budu. Posle analize odredimo intenzitet rezidbe prema broju pupoljaka, prema godištu voćke, prema željenom rodu.‚‚ – ističe profesor Magazin.

Aneri Galenika 1120x185px

Iako je već duže vreme akcenat stavljen na ovu zimsku rezidbu, naš sagovornik smatra da mora biti obrnuto. Smatra da je letnja rezidba značajnija. Zimsko rezanje je svakako nepovoljnije po samu biljku. Ono bi trebalo biti samo korektivno. Ipak, rezača je sve manje, a voćnjaka sve više, te je bilo kakva rezidba bolja od nikakve. Rezidbu prilagođavamo nivou rodnosti i onome što želimo da postignemo.

Agrosaveti---Zimska-rezidba-voca---01

‚‚Ako je voćka u prethodnoj vegetaciji slabo rodila, onda možemo oštrije da orežemo jer će onda ove godine jače da rodi. Ja uvek klasifikujem rezidbu na dva načina. Oštro prema rodu i oštro prema bujnosti vegetacije. Oštro prema rodu znači da izbacimo puno rodnog potencijala, ako vidimo da je rodnost visoka. Na taj način ostvarujemo kvalitet ali nemamo puno plodova po stablu. Ako imamo jak porast, možemo oštro da orežemo ali samo ako imamo i druge mere primenjene. Podrezivanje korenovog sistema. Bez toga će se ponovo javiti preterana bujnost.‚‚ – napominje profesor Magazin.

PROČITAJTE I...  Aktuelna zaštita BRESKVE i NEKTARINE od vaši i bolesti

Ove zime u voćnjacima možemo videti veliki broj plodova na jabukama. To je verovatno rezultat niske otkupne cene industrijske jabuke koja se proizvođačima nije isplatila ni brati. Sada je nužno tokom rezidbe odstraniti te plodove koji su izvor parazita i bolesti. U cilju smanjenja pristustva bolesti i štetočina u voćnjaku, preporučuje se da se iz zasada iznese i spali svo otpalo lišće. Kao i truli plodovi i grane koje se odbacuju zimskom zelenom rezidbom.

Prethodni tekstKobasicijada u Šidu 2019.
Sledeći tekstUzgoj ovaca Vitoroga Žuja

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime