U Šidu je početkom februara održana 22. „Sremska svinjokolja i kobasicijada“. Pored velikog broja posetilaca, gostiju i izlagača na manifestaciji su učestvovale i brojne takmičarske ekipe. Ovaj interesantan privredno-turistički događaj ponovo je dokazao da je Srem pravo mesto za sve poštovaoce domaće gastronomije. Tradicija duga 22 godine dokazuje da ljudi vole manifestacije ovog karaktera. Oko 10 hiljada ljudi došlo je da proba sremske svinjokoljske delicije. Prva od tri takmičarske kategorije, bila je brza obrada mesa. Takmičile su se četiri ekipe a nakon ocenjivanja žirija ekipa Biznis kluba iz Podravske Slatine proglašena je za najbolju sa krajnjim vremenom od 5minuta i 7 sekundi. Na žalost, nisu uspeli da sruše rekord postavljen na ovoj sremskoj kobasicijadi.
“Niko nije verovao da tri čoveka mogu da obrade jedno svinjče od 110 kila za 3,5 minuta. Nisu verovali, pa kad to vide na kobasicijadi, odu kući pa ispričaju petorici, pa ta petorica ne veruju, pa dođu, pa kad se vrate opet ispričaju, pa dođe drugih petoro ljudi, pa sve tako da bismo danas imali 10 hiljada posetilaca.” – kaže predsednik Udruženja „Sremska svinjokolja i kobasicijada“, Stanislav Đierčan.
Usledilo je takmičenje u drugoj takmičarskoj kategoriji, brzom jedenju kobasica. Takmičilo se sedam učesnika, a porciju od jednog kilograma prženih kobasica prvi je pojeo Boban Đurđević iz Šida.
Najbolja kobasica dolazi iz Novog Bečeja
Najmasovnije takmičenje bilo je u trećoj takmičarskoj disciplini gde je učešće uzelo 20 ekipa. Prema oceni žirija najukusniju svežu kobasicu napravila je ekipa Kluba “ Tisa 63″ iz Novog Bečeja.
“Mi na ovu kobasicijadu dolazimo već 10 godina. Konkurencija je ove godine bila oštra, ali eto, nama se pozlatilo. Naš recept za zlato bio je kvalitet prirodnih satojaka. Ni u čemu nismo preterali. Dva glavna majstora su nam Bosanac i Slovak, te su se i u ljutini našli na sredini.” – kaže predstavnik pobedničkog tima.
Kako kažu organizatori „Sremske svinjokolje i kobasicijade” zadovaljni su odzivom i gostiju i takmičarskih ekipa. Na kraju, jedan lep gest organizatora ovog događaja. Svi uzorci kobasica koji su donešeni na takmičenje uručeni su predstavnicima Crvenog krsta za potrebe Narodne kuhinje u Šidu.