Činovnici koče setvu u Zrenjaninu

0
610
Agrosaveti - Izbor zemljišta za organsku proizvodnju 01

Zašto u Zrenjaninu hronično kasni podela državne zemlje? I ove godine ništa od jesenjih radova, licitacija ponovo usred zime.

Spyrale Adama 1120x1080

Ratari iz najveće banatske opštine ogorčeni su jer ni ove jeseni neće moći da obave setvu pšenice i drugih ozimih kultura na državnim parcelama pošto licitacija tog zemljišta nije ni na vidiku.

„I pored svih obećanja nadležnih osma je godina kako smo zbog sporosti administracije onemogućeni da obavimo jesenju setvu. Još nije okončan ni postupak dodele zemlje stočarima, koji imaju pravo prečeg zakupa, pa je izvesno da licitacije za ratare neće biti pre kraja godine„, kaže za Novosti Dragan Kleut, predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata.

NADZOR 10 WP Galenika Fitofarmacija 1120x180

Komplikovane pravne procedure

Stojan Kralj, rukovodilac Odeljenja za poljoprivredu GU, ističe da je na vreme donet plan korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji Zrenjanina za 2018. Postupak dodele, po njemu, ide svojim tempom, jer moraju da se sprovedu komplikovane pravne procedure.

„Iz kruga prioritetnih korisnika, stočarima smo dodelili 6.500 hektara. Vlasnicima infrastrukturnih objekata 2.500, velikim investitorima 1.000, a 250 hektara državnog zemljišta ustupljeno je bez naknade školama, fakultetima i zatvorskim ustanovama“, iznosi Kralj.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Pal Danijel, zamenik predsednika gradske komisije za dodelu državnog zemljišta, naglašava da je problem i što se čak sedam katastarskih opština na teritoriji Zrenjanina nalazi u starom premeru. Zato se teško identifikuju parcele.

PROČITAJTE I...  Ponuđen zakup državnog poljoprivrednog zemljišta na istoku Srbije

Očekuje se da će se na licitaciji za ratare naći preostalih 13.000-14.000 hektara, a zakup bi trebalo da donese oko 130 miliona dinara, od čega 40 odsto pripada Gradu. Ako raspodela usledi u decembru, ratari će ponovo moći da računaju da na državnim njivama seju samo prolećne useve.

Uzurpatori

Od prodaje useva skinutih sa uzrupiranih državnih njiva, Zrenjanin je u 2017. inkasirao 108.000 evra. Ove godine uzurpatori su ostali bez pšenice, suncokreta i kukuruza sa oko 100 hektara.

„Tenis“

Pošto „Tenis“ još ne počinje izgradnju farme za tov svinja u B. Despotovcu, 2.500 hektara državne zemlje dodeljene ovom investitoru na 30 godina ponovo će biti ustupljeno zrenjaninskim ratarima do naredne agroekonomske godine.

Izvor: Agronews, Novosti

Prethodni tekstDva miliona za očuvanje genetičkih resursa
Sledeći tekstPodsticaji za nabavku kvalitetnih priplodnih grla za početnike

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime