Dani ludaje mere rekorde

0
1156
Agrosaveti - Dani ludaje 01

Iz Kikinde pozivaju proizvođače bundeva na tradicionalnu manifestaciju. Takmičare od 20. do 23. septembra čekaju primamljive novčane nagrade.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Proizvođače najtežih i najdužih bundeva, tikava ili ludaja, kako kažu u Banatu, turistički radnici Kikinde pozivaju da dođu u njihov grad na 33. Dane ludaje, koji će biti održani od 20. do 23. septembra. Za učešće na ovom takmičenju nagrade će biti primamljive, jer će pobednicima u obe kategorije pripasti po 100.000 dinara, dok će oni koji zauzmu drugo i treće mesto za najteže i najduže tikve dobiti po 30.000, odnosno 20.000 dinara.

Pred proizvođačima je težak zadatak ukoliko žele da nadmaše prošlogodišnjeg pobednika Blažu Jelića, Kikinđanina koji je odgajio tikvu tešku čak 288 kilograma. Povrtari koji gaje dugačke tikve trebalo bi da nadmaše Jelenu Vukadinović iz Sremskog Jarka, koja je pobedila s tikvom dugačkom neverovatnih 294,5 centimetara. To je, inače, rekord svih dosadašnjih Dana ludaje u proizvodnji dugačkih bundeva.

ExelGrow Adama 1120x180

Takmičenje će biti deo glavnog programa ove velike manifestacije, a biće priređen i bogat i zanimljiv sadržaj u slavu bundeve. Organizatori očekuju veliki broj gostiju, pre svega iz Rumunije, odakle je lane došlo oko 12.000 ljudi.

PROČITAJTE I...  Srpsko vino: Zašto je Kikinda bogomdana za podizanje vinograda

„Prvi put u goste nam dolaze prijatelji iz Makedonije, iz Ohrida, kao i iz Istočnog Sarajeva. Malo je poznato da se u Istočnom Sarajevu već šest godina održavaju „Dani tikve“, pa će kolege koje dolaze iz tog grada imati jedinstvenu priliku da vide kako i šta mi to radimo u prestonici džinovskih bundeva“ – najavila je Jasmina Milankov iz Odseka za poslove razvoja grada Kikinde.

Galenika Fitofarmacija Flux 1120x185

Za Dane ludaje Kikinda se pretvara u veliku gostinsku sobu, pa posetiocima nudi nadaleko čuveni banatski fruštuk. Domaćice na stolove i tezge iznose slatka i slana jela raznovrsne vojvođanske kuhinje. Na tacnama su tada i banatska, bosanska, mađarska, ali i jela drugih naroda koji žive u Vojvodini.

Novine na manifestaciji

Neće izostati ni karneval maskirane dece, kao i nova iznenađenja.

Infinito Bayer 1120x180 V01

„Pripremili smo vožnju kočijom koja izgledom podseća na bundevu, kao i promociju karvinga. To je tajlandska umetnost rezbarenja voća i povrća, a u Kikindi će se rezbariti bundeve“ – rekla je Milankova.

Izvor: Agronews, Novosti

Spyrale Adama 1120x1080
Prethodni tekstOd četvrtka 15. Sajam poljoprivrede
Sledeći tekstUljana repica – biljka XXI veka

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime