Takmičenje ”Domaćinstvo koje su izabrale laste“ od 20. do 30. maja

0
55
laste lastavice
Foto: Pixabay

Društvo za zaštitu i proučavanja ptica Srbije osmi put organizuje takmičenje ”Domaćinstvo koje su izabrale laste“ koje traje od 20. do 30. maja. U fokusu ovog takmičenja su vredni domaćini i seoska domaćinstva koja u svojim štalama, pod strehama i u pomoćnim objektima imaju gnezda seoskih lasta. Domaćinstvo sa najvećim brojem aktivnih gnezda seoskih lasti biće nagrađeno tonom kukuruza, a ostali učesnici su u mogućnosti da osvoje sadnice voća.

Spyrale Adama 1120x1080

Kako se navodi na sajtu DZPPS-a, aste od vajkada prati epitet ”vesnika proleća” jer se njihov povratak sa zimovališta krajem marta poklapao sa početkom proleća. Međutim, tako jasni obrasci u prirodi prestaju da postoje. Na osnovu prisutnosti i ponašanja lasti danas više možemo saznati kako svojim aktivnostima negativno utičemo na prirodu.

Nagli razvoj intenzivne poljoprivrede čiji razvoj počinje sredinom prošlog veka ima negativan uticaj na 74% globalno ugroženih vrsta, među kojima su i laste. Savremeni načini gradnje ne ostavljaju mogućnost lastama da grade svoja gnezda od blata, masovna upotreba neselektivnih insekticida koji ubijaju različite vrste insekata ostavljaju laste bez hrane ili im neretko uzrokuju trovanje.

LIBRETO 1120x180

Situaciju dodatno pogoršavaju klimatske promene koje izmenom vremenskih obrazaca utiču na celokupan biodiverzitet: nepovoljni uslovi dovode do smanjenja aktivnosti insekata u ključnim periodima gneždenja i time negativno utiču na uspešnost gneždenja seoskih lasta.

PROČITAJTE I...  Najbolje vino Balkana dolazi iz Srema

Ovo su samo neki od razloga zašto DZPPS organizuje ”Domaćinstvo koje su izabrale laste”, takmičenje koje podržava seoska domaćinstva i domaćine širom Srbije koja svoj prostor dele sa lastama.

Prijave su otvorene od 20. do 30. maja putem prijavnog formulara. Nakon što stručni žiri obiđe domaćinstva sa najvećim brojem gnezda, pobednici obe kategorije će biti proglašeni za vikend 8-9. juna, u emisiji Šarenica na RTS1 kao i na društvenim mrežama DZPPS-a.Pravila takmičenja

Da bi učestvovali na takmičenju učesnici moraju da poseduju najmanje jedno ili više aktivnih (zauzetih) gnezda seoskih lasta u svom domaćinstvu.

Učesnici moraju da prijave stvaran broj aktivnih gnezda seoskih lasta. Žiri će proveriti verodostojnost prijavljenog broja gnezda. Provera broja gnezda će se vršiti od domaćinstva sa najviše prijavljenih aktivnih gnezda. Kada žiri ustanovi koje domaćinstvo ima najveći broj gnezda domaćinstva sa manjim brojem se neće proveravati.

Nagrađuje se domaćinstvo sa područja Republike Srbije koje bude imalo najveći broj zauzetih gnezda seoskih lasta. Pod domaćinstvom se smatraju objekti u vlasništvu jedne porodice ili poljoprivrednog gazdinstva, a ne objekti zadruga, velikih poljoprivrednih kombinata i drugih preduzeća. Svaki učesnik može kandidovati samo jedno domaćinstvo. U slučaju da postoje dva ili više domaćinstva sa istim brojem aktivnih gnezda, o pobedniku će odlučiti žiri.

PROČITAJTE I...  Kobasicijada u Šidu 2019.

Nagrade

– Domaćinstvo koje su laste izabrale: 1.000 kg (1 tona) kukuruza.
– Srećno gnezdo: vaučer za kupovinu sadnica voća.

VAŽNO: Zbog variranja cene kukuruza organizator zadržava pravo da glavna nagrada bude manja od 1.000 kilograma ukoliko dođe do rasta cena kukuruza u odnosu na dan 20.05.2024. godine.

Izvor: Agronews

Prethodni tekstNega jagode posle berbe: Zakidanje stolona
Sledeći tekstOdlučili da gaje rezano cveće i nisu se pokajali

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime