Vodič za čuvanje organskog povrća nakon berbe

0
114
organsko povrce
Foto: Pixabay

Ubiranje i konzumiranje sopstvenog organskog povrća je najradosniji trenutak u godini. Na koji način se može održati svežina različitih organskih proizvoda iz bašte, saznaćete u narednim redovima.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Za uspešno čuvanje, odnosno, skladištenje bilo kojeg useva, najbitnije je obezbediti prave uslove. Različiti usevi traže različite uslove čuvanja. Prvo, plodovi moraju da budu u savršenom stanju – bez mrlja ili oštećenja na kori. Posebno je lako oštetiti voće i povrće tokom berbe, kada nemaju više načina da se zacele i zato treba obratiti posebnu pažnju tokom berbe. U nastavku vam prenosimo savete za čuvanje organskog povrća humanitrne organizacije Garden Organic (Henry Doubleday Research Association).

Korenasto povrće (osim krompira)

Kod korenastog povrća kao što su cvekla, repa, šargarepa, celer korenaš, keleraba koreni su skladišni organi dvogodišnjih biljaka i stoga, u pravim uslovima, čuvaju se prirodno i lako. Važno je da se izvade pažljivo iz zemlje, vodeći računa da se ne ošteti kora. Zatim se ukloni višak zemlje i najvažnije, ne treba da se peru i ribaju, jer to može da ošteti koru. Listovi se uklone tako što se izrežu blizu krune. Povrće se stavlja u plitke kutije/sanduke razdvajajući slojeve blago navlaženim materijalom za pakovanje kao što je prosejana zemlja, piljevina (od neobrađenog drveta) ili pesak. Čuva se na hladnom mestu, na temperaturi od 0 – 4°C.

ExelGrow Adama 1120x180

Čuvanje krompira

Krompir zahteva malo drugačije uslove od gore navedenih korenastih useva. On mora da se čuva suv i da bude na tamnom mestu kako bi se sprečilo da krompir pozeleni. Nakon vađenja krompira iz zemlje, ukoliko je moguće, treba ga ostaviti nekoliko sati da se osuši. Takođe, treba ukloniti sve oštećene gomolje. Krompir se može čuvati u mrežastim džakovima ili debelim papirnim vrećama koje se nakon punjenja zatvaraju kako bi se sačuvala vlaga krompira. Ne preporučuje se korišćenje plastičnih džakova, jer će vlažnost biti previsoka, što će da podstakne klijanje. Zaštititi od izmrzavanja, odnosno čuvati na temperaturi 5°-10°C.

PROČITAJTE I...  Cena krompira ispod 10 dinara, kupaca nema

Lukovi (crni i beli luk)

Ako niste sigurni, prvo saznajte kada je pravo vreme za vađenje crnog luka. Pre skladištenja lukove treba držati na toplom i suvom mestu nekoliko nedelja (ako je lepo vreme, mogu da ostanu napolju da se odmaraju iznad zemlje i suše). Lukovi su spremni za skladištenje kada su kore suve i papirnate. Mogu da se čuvaju u mrežastim džakovima (beli luk može tradicionalno da se uplete i okači gde postoji cirkulacija vazduha) na temperaturi 2 – 4°C.

Galenika Fitofarmacija Flux 1120x185

Kupus

Crveni ili beli zimski kupus može da se sačuva nekoliko meseci ukoliko se ubere pre prvog mraza. Ostavlja se netaknuto korenje ili najmanje 15 cm stabljike. Stavlja se na rešetkaste police pokrivene slamom ili debelim slojem novina, ako temperatura padne. Idealna temperatura za čuvanje je 0 – 4°C.

Praziluk i prokelj

Oba mogu da se ostave u zemlji preko zime. Međutim, ako se prognozira izuzetno loše vreme, a planirate da ih konzumirate baš tada, možete izvaditi nekoliko biljaka i sačuvati ih u zatvorenom prostoru do nedelju dana. Potrebno je iskopati cele biljke s korenjem i staviti ih u kantu s dovoljno vode da prekrije korenje. Na hladnom mestu ostaće sveži do nedelju dana.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Paradajz

Ukoliko je na biljkama ostalo neobranog, a zelenog paradajza, oberite ih pre prvog mraza. Možete da isečete grane sa plodovima i da ih stavite na hladnom i suvom mestu da se završi proces dozrevanja. Možete i da ubrzate sarevanje tako što ćete plodove staviti u zatvorenu kutiju ili vreću sa zrelom jabukom ili bananom.

PROČITAJTE I...  Krompir za godinu dana poskupeo preko 190 odsto, a poljoprivrednici odustaju od proizvodnje

Bundeve i zimske tikve

Bundevama i tikvama je potrebno nekoliko nedelja sunca pred kraj vegetacije kako bi razvile tvrdu koru za skladištenje. Sa njive ih treba izneti pre prvog mraza. Prilikom sečenja ostavlja se duža stabljika sa pričvršenim delom loze – što će ih zaštititi od truljenja. Čuva se na hladnom i suvom mestu sa dovoljno cirkulacije vazduha. Mogu da ostanu sveže 6-9 meseci. Idealna temperatura za čuvanje je 10 – 15°C.

Spyrale Adama 1120x1080
Prethodni tekstUzgoj breskve i jabuke i voćarske zadruge u Italiji
Sledeći tekstUzgoj višnje: Mašinska berba jeftinija i rešava problem radne snage

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime