Delta holding započinje razvoj dva zaječarska sela

0
685
Agrosaveti - Delta holding započinje razvoj dva zaječarska sela 01

Kompanija Delta Holding odlučila je da svoja znanja u modernoj poljoprivredi uloži u razvoj dva sela u okolini Zaječara.

Kako Novosti saznaju, plan je da kroz program koji traje tri godine ova dva ruralna naselja potpuno promene svoj izgled, da se nivo agrarne proizvodnje dovede na stepen visokorazvijenih evropskih sredina.

U konkurenciji su četiri sela, a danas će biti doneta odluka koja dva su izabrana.

Znanje ali i otkup robe

U okolini Zaječara, domaćini se već bave uzgojem dunja, proizvodnjom mesa i mleka, ali je nivo te proizvodnje daleko ispod nivoa razvijenih poljoprivrednih zemalja. Prethodnih nedelja Deltin tim je obilazio sela u zaječarskom kraju i razgovarao sa meštanima.

Posle ankete, koja je tom prilikom sprovedena, došlo se do zaključka da su ovim selima najviša potrebna stručna znanja o modernoj poljoprivredi, kao i pomoć oko otkupa proizvedene robe. Zato je Deltinim projektom planirano da lokalni domaćini, u zavisnosti od svojih potreba, dobiju stručnu pomoć u organizaciji proizvodnje (prihrani, rezidbi voćaka, gajenju stoke, izboru sadnica i rasa životinja i slično).

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Delta Agrar će garantovati otkup robe, što daje sigurnost koja je ovdašnjim proizvođačima najpotrebnija.

PROČITAJTE I...  Sremska korpa tradicionalnih proizvoda

Projekat „Naše selo“

Projekat „Naše selo“ predviđa i unapređenje društvenog života u ovim mestima. Delta je spremna da iz svojih budžeta pomogne obnovu škole, ili doma kulture, ili nekih sličnih objekata u selima koja budu odabrana. Obnovom, kao i podizanjem društvenog i kulturnog života, želja je da se ova mesta u okolini Zaječara ponovu učine privlačnim i sadašnjim žiteljima i onima koji su ih u prethodnom periodu napustili, tražeći neke bolje poslove i bolje uslove za život.

Deo donacije biće i radne posete Deltinim poljoprivrednim imanjima, kako bi se proizvođači na licu mesta uverili u to kako danas izgleda poljoprivredna proizvodnja na najvišem svetskom nivou.

Predsednik Delte već duže vreme izražava želju da Delta Agrar podeli svoje znanje o modernoj poljoprivredi i da pokaže kako bi srpsko selo trebalo da radi. To je i osnova ovog projekta, čiji je cilj da se podigne kvalitet života u ovim selima, da se, ako je moguće, neki ljudi vrate na svoja ognjišta kada shvate da se od zemlje može lepo zaraditi i živeti.

PROČITAJTE I...  Organska proizvodnja u Hrvatskoj

Podrška grada

Grad Zaječar, prema saznanjima Novosti, potpuno stoji uz ovaj projekat i takođe će dati svoj doprinos njegovoj uspešnoj realizaciji. U lokalnoj zajednici se nadaju da bi i druga sela mogla da prepoznaju ovu ideju i takođe započnu sličan razvoj uz proizvodnju po svetskim standardima.

Izvor: Agronews, Novosti

Prethodni tekstZa ratare u Zrenjaninu državne zemlje nema
Sledeći tekstTrgovinski rat sa Kinom uništava Ameriku

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime