Đaci prave organske džemove

0
746
Agrosaveti - Organski džem 01

Osim što vredno uče i rade na školskoj ekonomiji, učenici Poljoprivredne škole „Sonja Marinković“ u Požarevcu, uspešno prave i organske proizvode od voća i povrća.

Adama Maganic 1120x180

U školskom lokalu „Naša tezga – zdrav kutak“, na zelenoj pijaci u Požarevcu, predstavili su džem od šljive i cvekle i sok od aronije, koje su napravili u okviru praktične nastave u školskoj radionici za preradu voća i povrća. Promociju su organizovali učenici četvrtog razreda, koji u okviru teorijske nastave iz predmeta preduzetništvo, stiču preduzetnička znanja i veštine.

„Ovi proizvodi delo su naših učenika prehrambene struke i potpuno su prirodni, bez dodatka konzervansa. Matični sok od isceđene aronije proizveden je bez dodatka šećera, drugih zaslađivača i vode i odličan je za jačanje imuniteta. Naši džemovi i sok u skladu su sa Hipokratovom rečenicom koju smo uzeli za svoj moto – „Neka tvoja hrana bude tvoj lek, a tvoj lek neka bude tvoja hrana““– kaže Maglena Mirković, profesorka preduzetništva.

MPS baneri II

Šljive i cveklu od kojih su napravili džemove, učenici sami uzgajaju na školskoj ekonomiji u okviru praktične nastave, dok je aronija otkupljena od proizvođača.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja kajsije i pravilna rezidba u selu Bare

Ovi organski proizvodi sigurno će osvojiti potrošače, sudeći po interesovanju koje su izazvali na pijaci. Cena tegle džema od šljiva od 800 grama iznosi 250 dinara, a u poklon-kutiji 270. Pasterizovana cvekla je 80 i 100, a sok od aronije 600 dinara. U Poljoprivrednoj školi planiraju da prošire asortiman organskim proizvodima i od drugih vrsta voća i povrća.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Najstarija poljoprivredna škola

Poljoprivrednu školu „Sonja Marinković“ pohađa oko 400 đaka u 18 odeljenja, koji se školuju za osam obrazovnih profila iz oblasti poljoprivrede, veterine, hortikulture i prerade hrane. Ova škola radi već 146 godina i najstarija je škola takvog tipa u Srbiji.

Izvor: Agronews, Novosti

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO
Prethodni tekstPočinje trgovanje akcijama Fintel energije na berzi
Sledeći tekstSve o državnom poljoprivrednom zemljištu na GEOSrbiji

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime