Đaci prave organske džemove

0
665
Agrosaveti - Organski džem 01

Osim što vredno uče i rade na školskoj ekonomiji, učenici Poljoprivredne škole „Sonja Marinković“ u Požarevcu, uspešno prave i organske proizvode od voća i povrća.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

U školskom lokalu „Naša tezga – zdrav kutak“, na zelenoj pijaci u Požarevcu, predstavili su džem od šljive i cvekle i sok od aronije, koje su napravili u okviru praktične nastave u školskoj radionici za preradu voća i povrća. Promociju su organizovali učenici četvrtog razreda, koji u okviru teorijske nastave iz predmeta preduzetništvo, stiču preduzetnička znanja i veštine.

„Ovi proizvodi delo su naših učenika prehrambene struke i potpuno su prirodni, bez dodatka konzervansa. Matični sok od isceđene aronije proizveden je bez dodatka šećera, drugih zaslađivača i vode i odličan je za jačanje imuniteta. Naši džemovi i sok u skladu su sa Hipokratovom rečenicom koju smo uzeli za svoj moto – „Neka tvoja hrana bude tvoj lek, a tvoj lek neka bude tvoja hrana““– kaže Maglena Mirković, profesorka preduzetništva.

ExelGrow Adama 1120x180

Šljive i cveklu od kojih su napravili džemove, učenici sami uzgajaju na školskoj ekonomiji u okviru praktične nastave, dok je aronija otkupljena od proizvođača.

PROČITAJTE I...  Inovativni plastenik za đake poljoprivrednih škola

Ovi organski proizvodi sigurno će osvojiti potrošače, sudeći po interesovanju koje su izazvali na pijaci. Cena tegle džema od šljiva od 800 grama iznosi 250 dinara, a u poklon-kutiji 270. Pasterizovana cvekla je 80 i 100, a sok od aronije 600 dinara. U Poljoprivrednoj školi planiraju da prošire asortiman organskim proizvodima i od drugih vrsta voća i povrća.

Galenika Fitofarmacija Flux 1120x185

Najstarija poljoprivredna škola

Poljoprivrednu školu „Sonja Marinković“ pohađa oko 400 đaka u 18 odeljenja, koji se školuju za osam obrazovnih profila iz oblasti poljoprivrede, veterine, hortikulture i prerade hrane. Ova škola radi već 146 godina i najstarija je škola takvog tipa u Srbiji.

Izvor: Agronews, Novosti

Infinito Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstPočinje trgovanje akcijama Fintel energije na berzi
Sledeći tekstSve o državnom poljoprivrednom zemljištu na GEOSrbiji

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime