Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu od 18. do 23. maja

0
29
MPS 2024 KZN NSS 1 880
Foto: Novosadski sajam

Međunarodni poljoprivredni sajam će za sve posetioce kapije otvoriti u subotu 18. maja, a trajaće do četvrtka 23. maja.

Adama Maganic 1120x180

“EU obezbeđuje značajna finansijska sredstva poljoprivrednicima u Srbiji, uglavnom kroz naš program Instrumenta za pretpristupnu pomoć ruralnom razvoju (IPARD)”, rekla je Plamena Halačeva, zamenica ambasadora Delegacije Evropske unije u Srbiji – Partnera Poljoprivrednog sajma, na današnjoj konferenciji za novinare.

“Istakla bih neke od glavnih primera podrške koju je EU pružila domaćim poljoprivrednicima kroz IPARD – do danas je objavljeno 15 javnih poziva u okviru IPARD-a, i rezultat toga je više od 1400 potpisanih ugovora i izvršenih plaćanja srpskim poljoprivrednicima i proizvođačima hrane; EU sada pokreće treću fazu IPARD programa koja uz komplementarno privatno sufinansiranje može da donese do 550 miliona evra investicija u poljoprivredni sektor u Srbiji. Pored toga, Zajednička poljoprivredna politika EU nudi stabilnu i predvidivu budućnost za srpske poljoprivrednike, kao i okvir podrške, dodala je Halačeva.

Paradajz 1120x180

Zelena poljoprivreda

Tema ovogodišnjeg Sajma – “Zelena poljoprivreda“ – posebno je aktuelna, i naglašava značaj održive poljoprivredne prakse. Mi se zajednički spremamo da uspešno odgovorimo na izazove koje nam svima nameće budućnost, počevši od klimatskih promena do usvajanja naprednih tehnologija. EU je posvećena podršci Srbiji u ovom nastojanju. Mi smo takođe najveći trgovinski partner za srpske poljoprivredne proizvode, jer otprilike polovina izvoza hrane iz Srbije odlazi na tržište EU, istakla je Halačeva.

PROČITAJTE I...  Poljoprivredni sajam od 18. do 23. maja 2024. na Novosadskom sajmu

“Ovaj Međunarodni sajam koji se organizuje 91. put jeste jedan od najznačajnijih sajmova u regionu. Mesto je na kojem se okupljaju ozbiljni poljoprivrednici sa idejom da razmene iskustvo, nabave određenu opremu i mehanizaciju i steknu neka nova znanja i prakse”, rekao je Nenad Katanić, pomoćnik ministra poljoprivrede koje je pokrovitelj Nacionalne izložbe stoke i Izložbe proizvoda sa dodatom vrednošću.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

“Sajam je ove godine puno bolji nego što je bio prošle godine. Imamo 10 odsto više izlagača, njih 1.200 iz 40 zemalja i Srbije. Predstaviće se najpoznatije kompanije koje su prepoznale značaj Poljoprivrednog sajma. Prikazaće najnovija dostignuća i ponosimo se time. Ceo svet i naša poljoprivreda je bila u turbulentnoj godini, kao i mi, a uspeli smo da napravimo nešto čime se ponosimo. Kapaciteti su maksimalno ispunjeni, rekao je generalni direktor Novosadskog sajma, Nikola Lovrić.

“Partner priredbe je Evropska unija. Fokus ovogodišnjeg Sajma biće promocija održive poljoprivrede, a u šest dana, u okviru programa na EU paviljonu biće priređeno više od 40 događaja. Na otvorenom prostoru Novosadskog sajma biće izložen veliki broj najsavremenijih poljoprivrednih mašina, a uz standardne i poznate modele biće i mnogo novina – govorimo o premijerama koje posle Sajma u Hanoveru stižu pravo na Poljoprivredni sajam. Uz taj u pripremi su i svi ostali dobro poznati segmenti i prateći programi, kako na Manježu tako i u ostalim delovima Sajma”, dodao je Lovrić.

Krompir 1120x180

Poljoprivredni sajam će svečano biti otvoren u subotu, 18. maja, u 11 časova. Radno vreme za posetioce svakog dana je od 9 do 19 časova.

PROČITAJTE I...  Počeo Poljoprivredni sajam u Novom Sadu: Nastupaju izlagači iz 17 zemalja

Izvor: RTV

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstPROBLEMI u RATARSKOJ proizvodnji gazdinstva Gajić iz Bačke Palanke
Sledeći tekstProređivanje plodova kod nektarine: Za dobar razvoj i krupnoću

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime