Tovno govedarstvo na nizbrdici: Stočari traže osnivanje Uprave za stočarstvo

0
202
Agrosaveti - Farma krava u selu Jošanica 06

Odgajivači u sastavu udruženja “Agroprofit” traže od države da se angažuje oko izvoza junadi i junećeg mesa, te da se iskažu stvarna dugovanja prema poljoprivrednim gazdinstvima. Takođe, apeluje se na hitno sačinjavanje preseka stanja zaliha kukuruza, kao i da se osnuje Uprava za stočarstvo pri Ministarstvu poljoprivrede.

Adama Maganic 1120x180

Na sastanku odgajivača u sastavu udruženja „Agroprofit“, nakon duže pauze, razgovaralo se o tržištu junećeg mesa, korišćenju pašnjaka, državnim podsticajima, organizovanju uslužnog tova…

Izvoz junećeg mesa

Srbiji nedostaje kupac žive junadi junećeg mesa jer, kako kažu iz Udruženja, u odnosu na ostvareni broj teladi imaju višak junadi i junećeg mesa tokom cele godine. U prošloj godini zaklano je više od 120.000 junadi. Od tog broja za domaće potrebe prerađeno je oko 96.000. Potencijal i ponuda domaćih stočara su daleko veći i zbog toga je za tovno govedarstvo u ovom času bitan izvoz junadi ili junećeg mesa.

MPS baneri II

Osnovni predlog Udruženja Agroprofit je da uvećaju izvoz junećeg mesa u Narodnu Republiku Kinu. Kako navode, naša ponuda za mnogoljudnu Kinu može biti mali posao, međutim, za nas je to značajan aranžman i ostvariv, jer Srbija prema Kini ima mali izvoz.

PROČITAJTE I...  eAgrar: Počela prijava u Elektronski Registar Poljoprivrednih Gazdinstava (eRPG)

Udruženje je zamolilo Ministarstvo trgovine da se angažuje na pronalaženju plasmana mesa, kao i svih drugih proizvoda kojima se postiže samodovoljnost.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Prikaz stvarnog stanja

Pored toga, iz udruženja su tražili od Ministarstva poljoprivrede da iskaže prema nadležnom ministarstvu i Vladi stvarne finansijske obaveze, odnosno dugovanja poljoprivrednim gazdinstvima za period od 2019. do 2021. godine i da se u 2022. godinu uđe sa prenošenjem samo dugova prema postojećim pravilnicima, a ne iz prethodne godine i aktuelnog budžeta.

Udruženje je pozvalo Privrednu komoru Srbije i nadležna ministarstva da hitno sačine presek stanja zaliha kukuruza roda 2020. godine u Srbiji i da objave procenu o zalihama i potrošnji po granama proizvodnje u stočarstvu do novog roda.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

Takođe, iz udruženja „Agroprofit“ predložili su Ministarstvu poljoprivrede da hitno sačini analizu o troškovima proizvodnje, prodajnim cenama i tržištu junadi, jer postojeće otkupne cene ne garantuju pozitivno poslovanje niti obnovu tova.

Podrška i izmena zakona

Udruženje je podržalo Ministarstvo u nastojanju da prema gazdinstvima u dužem vremenskom periodu ima predvidljive mere i uglavnom sa novčanim iznosima koji zadovoljavaju poljoprivrednike.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Takođe, predloženo je Ministarstvo poljoprivrede da se nastavi subvencionisanje nabavke kvalitetnih priplodnih grla sa odloženim plaćanjem i sa učešćem gazdinstava u iznosu od 30%, kao i da se umanji i visoka cena za analize.

PROČITAJTE I...  Ratarska proizvodnja i proizvodnja kasačkih sulki

Kada je u pitanju moguća izmena zakona o ministarstvima udruženje je predložilo dve novine: osnivanje Uprave za stočarstvo pri Ministarstvu poljoprivrede i ombudsmana za hranu.

Adama Forapro 1120x180

Izvor: KTV

Prethodni tekstNastavljen trend pada cene jagnjadi | Cene stoke i stočne hrane
Sledeći tekstStaru kamp kućicu pretvorio u Jagoda kućicu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime