Zlatni petao za najbolje mlade i žene u poljoprivredi

0
35
plastenik zena
Foto: Pexels

Srpsko udruženje mladih poljoprivrednika i ove godine organizuje konkurs „Zlatni petao“ na kom će se birati najbolji mladi poljoprivrednik, ali i najuspešnija dama koja se bavi poljoprivredom. 

Adama Maganic 1120x180

U saradnji sa bankom Intesa, Srpsko udruženje mladih poljoprivrednika pobednike vodi na studijsko putovanje u Italiju, dok su za sve finaliste pripremljena različita iznenađenja.

Pesnik Ljubivoje Ršumović je počasni predsednik žirija, a pored njega, tu je i Laszlo Arendas (ataše delegacije EU, zadužen za poljoprivredu i ruralni razvoj). Dr Nedeljko Tica, dekan Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i prof. dr Snežana Oljača, sa beogradskog fakulteta će takođe biti članovi žirija. Osim njih, tu su i drugi stručnjaci iz ove oblasti, kao i prošlogodišnji pobednik.

Paradajz 1120x180

Organizatori izražavaju želju da promene percepciju o poljoprivredi kao alternativi i poslu za one koji nemaju drugu opciju, te da ova perspektivna grana, naročito među mladima, postane ozbiljan biznis-plan.

Rastući broj mladih i ljudi srednjih godina želi da investira u poljoprivredu i prehrambenu industriju. Mnogi podižu višegodišnje voćne zasade, ali postoje i oni koji ulažu u stočarstvo, vinarije i destilerije. Porodični biznisi u poljoprivredi sve više obuhvataju mlade ljude, neki čak sa doktorskim diplomama u oblastima kojima se bave.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Ovogodišnji konkurs „Zlatni petao“ uvodi i novu kategoriju – najuspešnija žena u poljoprivredi. Iako je ova kategorija nova, već godinama uspešne žene u poljoprivredi privlače veliku pažnju i podstiču svest o ulozi žena u ruralnim područjima. Prvi put, proglašenje pobednika će se održati tokom trajanja Novosadskog sajma poljoprivrede, pa se očekuje veća proslava nego ranije.

PROČITAJTE I...  Poljoprivreda koju vode žene: Uspešno gaji svinje i uzor je svojoj deci

Kandidati moraju imati registrovano poljoprivredno gazdinstvo u aktivnom statusu, a osnovni kriterijumi su inovativnost, održivost i multifunkcionalnost. Inovativnost podrazumeva upotrebu novih tehnologija, digitalna rešenja, start-up i preduzetništvo. Pod „održivost“ se podrazumeva ekološka praksa i vitalizacija ruralnih područja, dok multifunkcionalnost obuhvata diverzifikaciju delatnosti.

Krompir 1120x180

Konkurs je otvoren na veb stranici najboljegazdinstvo.rs do 26. aprila, a prijaviti se mogu svi vlasnici gazdinstava mlađi od 40 godina, dok za žene nema ograničenja vezanih za starost. Pobednici će biti objavljeni 20. maja.

izvor: ucentar.rs

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstSprečavanje pucanja plodova trešnje
Sledeći tekstDa li će SUŠNI uslovi praviti PROBLEME prilikom PROLEĆNE setve

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime