Izvoz u Tursku poremetio tržište junećeg mesa

0
1441
Agrosaveti - Tržište junećeg mesa 01

„Juneće meso neće poskupeti na 1.000 dinara. Imamo dovoljno junetine da ispunimo dogovorene izvozne kvote“, kaže Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede.

Spyrale Adama 1120x1080

Srbija i Turska okvirno su dogovorile bescarinski izvoz od 7.000 tona junetine za narednu godinu. Pregovori o povećanju kvote na 10.000 tona biće nastavljeni sredinom 2019. godine, saznaje Politika.

U medijima se spekuliše da bi izvoz u Tursku mogao dodatno da podigne cenu govedine u domaćim radnjama. Ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović, koji je prošle nedelje boravio u Turskoj zbog pregovora o povećanju izvoza mesa, uveren je da se to neće dogoditi.

„Neće biti 1.000 dinara, sada je na oko 800, a imate i za 500, 600“ – rekao je Nedimović.

Komentarišući navode analitičara da nemamo dovoljno mesa za ispunjenje kvote, on je istakao da Srbija ima dovoljno govedine za izvoz kao i da su naši mesečni izvozni kapaciteti od 800 do 1.000 tona ove vrste mesa.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Činjenica je da je izvoz u Tursku već poremetio tržište i da je junetina za mnoge građane postala luksuz. Zbog toga neki od velikih proizvođača, sa kojima smo razgovarali, ne očekuju nova poskupljenja.

PROČITAJTE I...  Artritis Encefalitis - bolest kod koza

Veliki proizvođači ne očekuju nova poskupljenja

U radnjama i mesarama u Beogradu juneći but bez koske trenutno košta oko 800 dinara. Ta cena održava se već oko pola godine i ona je 20 odsto viša nego sredinom 2017. Junetina u otkupu trenutno košta 2,3 do 2,4 evra po kilogramu žive vage. To je značajno više od 1,9 evra, koliki je bio višegodišnji prosek.

Agrarni analitičar, Čedomir Keco, smatra da je trenutna cena junećeg mesa realna kod većine klanica i da bi svako novo poskupljene bilo neopravdano.

„Ali, farmeri najmanje dobijaju od te cene jer je ona u maloprodaji 2,6 puta veća od cene žive vage. Sve preko toga su porez i marža“ – kaže Keco. On smatra da u ovom trenutku Srbija ima dovoljno tovnih grla za ispunjenje kvote od 7.000 tona mesa za izvoz u Tursku.

„Klaničarima je potrebno najviše 28.000 komada junadi ali nam je za domaću potrošnju potrebno još 94.500 komada. Ovo je poziv domaćim tovljačima da povećaju i ubrzaju tov. U suprotnom bismo imali nestašicu junetine i moguće povećanje uvoza“ – kaže Keco i dodaje da je u Evropi deficit ovog mesa tako da će govedarstvo u budućnosti postati unosan biznis.

PROČITAJTE I...  Farma svinja u Čantaviru

Samo nekoliko klanica ima izvozne dozvole

Tovom junadi u Srbiji se bavi više od 6.000 gazdinstava sa godišnjom proizvodnjom od oko 75.000 tona mesa. Kontrolu izvoza mesa u Tursku obavljaju inspektori turske Uprave za veterinu a posao je organizovan preko jedne državne turske firme. Izvozne dozvole ima nekoliko srpskih klanica ali najveće količine za Tursku trenutno otprema „Srem Šid“, koji je u vlasništvu konzorcijuma firmi „Agropapuk“ i „Đurđević“.

„Ovo je dobar posao jer je povukao domaće farmere da uđu u tov i iskoriste domaće sirovine za ishranu životinja. Sa duge strane, možemo da pričamo i o tome da će potrošači možda da trpe. Ja bih to ipak gledao sa ekonomske strane jer je perspektiva Srbije u ovom biznisu“ – kaže Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo u Privrednoj komori Srbije. Ističe da je država pokazala znake razumevanja jer je najavljeno će subvencije za uzgajivače junadi biti povećane sa 10.000 na 15.000 dinara, što je bio i predlog PKS.

Izvor: Agronews, Politika

Prethodni tekstFarma krava i proizvodnja mleka u selu Badovinci
Sledeći tekstPomoć organskim proizvođačima

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime