Pomoć organskim proizvođačima

0
477
Agrosaveti - Nabavke semenskog materijala 01

Vojvođanski klaster organske poljoprivrede koji okuplja organske proizvođače i pruža im razne vidove podrške, ovog puta je osmislio način kako da pomogne proizvođačima prilikom nabavke semenskog materijala i zaštitnih sredstava.

Merpan-80-WDG-1038x172

„Klaster će u budućnosti pokušati da nađe izvore preparata za zaštitu, jer naši organski proizvođači, kada govorimo o zaštiti, uglavnom koriste sredstva koja su sami napravili. Smeša koju sami prave na svojim poljoprivrednim gazdinstvima.“

„Što se tiče semena tu uglavnom postoje dobri izvori za nabavku semena. To su organska semena ili semena proizvedena u konvencionaloj proizvodnji ali hemijski netretirana i koja pod izjavom mogu biti prodata kao organska ako ne postoji relevantno seme iz organske proizvodnje za istu sortu odnosno vrstu“ – kaže Marija Nikolajev, menadžer Vojvođanskog klastera organske poljoprivrede.

Delan Pro 1068x177px

Nedostatak stajnjaka na tržištu

Stajsko đubrivo koje se najviše i koristi u organskoj poljoprivredi je i izvor hranljivih materija azota, fosfora i kalijuma. Najvažnijih materija odgovornih za razvoj biljke. Stajnjak je bogat i mikroorganizmima i bakterijama koje su za zemljište veoma poželjne.

„I sami znate da stajskog đubriva na tržištu nema, ali klaster ima jednu najavu u budućnosti. Udruženje BIOgas i njihov visoko kvalitetan stajnjak proizveden u aerobnoj fermentaciji će se uskoro pojaviti na tržištu, kad bude sertifikovan. To je nešto što ćemo ponuditi našim proizvođačima i mislim da ćemo na taj način rešiti nedostatak stajskog đubriva na tržištu“ – napominje  Marija Nikolajev.

Nimrod-1038x172

Vojvođanski klaster organske poljoprivrede podržava članove pre svega proizvođače u poslovima oko nabavke semnskog materijala, đubriva i sredstava za zaštitu, ali i oko plasmana na tržište i promocije.

DK Banner 720x90
PROČITAJTE I...  Tradicionalna i organska poljoprivreda nisu isto

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime