Pomoć organskim proizvođačima

0
300
Agrosaveti - Nabavke semenskog materijala 01

Vojvođanski klaster organske poljoprivrede koji okuplja organske proizvođače i pruža im razne vidove podrške, ovog puta je osmislio način kako da pomogne proizvođačima prilikom nabavke semenskog materijala i zaštitnih sredstava.

„Klaster će u budućnosti pokušati da nađe izvore preparata za zaštitu, jer naši organski proizvođači, kada govorimo o zaštiti, uglavnom koriste sredstva koja su sami napravili. Smeša koju sami prave na svojim poljoprivrednim gazdinstvima.“

Ciprodex-1038x172

„Što se tiče semena tu uglavnom postoje dobri izvori za nabavku semena. To su organska semena ili semena proizvedena u konvencionaloj proizvodnji ali hemijski netretirana i koja pod izjavom mogu biti prodata kao organska ako ne postoji relevantno seme iz organske proizvodnje za istu sortu odnosno vrstu“ – kaže Marija Nikolajev, menadžer Vojvođanskog klastera organske poljoprivrede.

Nedostatak stajnjaka na tržištu

Stajsko đubrivo koje se najviše i koristi u organskoj poljoprivredi je i izvor hranljivih materija azota, fosfora i kalijuma. Najvažnijih materija odgovornih za razvoj biljke. Stajnjak je bogat i mikroorganizmima i bakterijama koje su za zemljište veoma poželjne.

Racer-1038x172

„I sami znate da stajskog đubriva na tržištu nema, ali klaster ima jednu najavu u budućnosti. Udruženje BIOgas i njihov visoko kvalitetan stajnjak proizveden u aerobnoj fermentaciji će se uskoro pojaviti na tržištu, kad bude sertifikovan. To je nešto što ćemo ponuditi našim proizvođačima i mislim da ćemo na taj način rešiti nedostatak stajskog đubriva na tržištu“ – napominje  Marija Nikolajev.

Vojvođanski klaster organske poljoprivrede podržava članove pre svega proizvođače u poslovima oko nabavke semnskog materijala, đubriva i sredstava za zaštitu, ali i oko plasmana na tržište i promocije.

DK Banner 720x90
PROČITAJTE I...  Jabuka Budimka, sorta za organsku proizvodnju

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime