Slobodna trgovina između Srbije i Kine šansa za vinare, poljoprivredne i prehrambene proizvode

0
77
izvoz - slobodna trgovina
Foto: Pixabay

Vlada Srbije pripema sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Кine koji bi trebalo da stupi na snagu u 2022. godini. Prema rečima predsednika Aleksandra Vučića, očekivanja su da se do kraja godine potpiše ugovor.

Adama Maganic 1120x180

Ukoliko se postigne sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom, Srbija bi bila treća zemlja u Evropi, posle Islanda i Švajcarske, koja će imati ovakav sporazum.

Slobodna trgovina sa Kinom najveći značaj će imati za srpske poljoprivredne i prehrambene proizvođače, vinare i vinogradare. Oni će moći svoje proizvode da prodaju po povoljnim uslovima na ogromnom kineskom tržištu.

MPS baneri II

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Predrag Bjelić ističe da slobodna trgovina ne znači za sve proizvode, već će to zavisti od onog što bude upisano u sporazum, odnosno u trgovinski režim koji Srbija ispregovara.

Drugi profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu LJubodrag Savić navodi da bi ovaj sporazum najviše značio prehrambenoj industiji, jer je naša zemlja prepoznata po poljoprivrednim proizvodima.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine koristio bi izvoznicima jer je carina velikog broja prehrambenih proizvoda koji se izvoze u Кinu od 10 do 35 odsto. Posebnu korist bi imalo vinogradarstvo i proizvođači vina.

PROČITAJTE I...  Vinsko sirće: Ovo su dva načina za pripremu

„Posebno se tu govorilo o vinarijama, o vinskoj industriji iz prostog razloga što u Kini raste kupovna moć stanovništva. Sada i prosečan stanovnik Kine želi da pije kvalitetno vino i to dobro evropsko vino, samim tim to je zaista ono gde možemo da vidimo prvi efekat“, smatra Bojan Stanić, iz Privredne komore Srbije.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

Izvor: Beta / Euronews

Prethodni tekstRusija: Udar na luku u Odesi ne bi trebalo da utiče na izvoz žitarica
Sledeći tekstKako osnovati poljoprivrednu ili zemljoradničku zadrugu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime