Ratarima Kikinde u arendu još 2.545 hektara

0
673
Agrosaveti - Arenda u Kikindi 01

S obzirom da se dolazak kompanije „Tenis“ odlaže, 2.545 hektara u četiri katastarske opštine na području Kikinde biće ponuđen poljoprivrednicima.

Adama Asorbital 1120x180

Zbog odluke nemačke kompanije „Tenis“ da odloži najavljene investicije u Srbiji u 20 farmi za uzgoj tri miliona tovljenika godišnje, gde je bila predviđena i farma na području Kikinde, poljoprivrednim gazdinstvima sa tog područja u predstojećem prvom krugu licitacije biće ponuđeno i državno poljoprivredno zemljište namanjeno ovoj kompaniji.

Član Gradskog veća Kikinde za resor poljoprivrede Imre Kabok saopštio je da je od resornog ministarstva dobijen dopis u kojem se navodi da se dolazak kompanije „Tenis“ odlaže pa će zemljišni fond izdvojen za ovu kompaniju biti ponuđen zemljoradnicima. U pitanju je 2.545 hektara u četiri katastarske opštine na području Kikinde.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

U Kikindi je pri kraju dodela državne zemlje stočarima po pravu prečeg zakupa, što je i preduslov za raspisivanje licitacije. Kabok procenjuje da će do početka narednog meseca biti ispunjeni svi uslovi za raspisivanje oglasa i organizovanje prvog kruga licitacije.

Na području Kikinde ima 14.000 hektara državnog zemljišta, od čega je 10.500 obradivo, za potrebe infrastrukture je izdvojeno oko 600 hektara, za besplatno korišćenje 100, a izuzeto je oko 2.500, što čine atarski putevi, kanali, šume ili je pod objektima.

1120x180px

Stočarima ponuđeno oko 4.600 hektara

Stočarima je, inače, po pravu prečeg zakupa, ponuđeno oko 4.600 hektara. Oni su do sada sklopili ugovore i uplatili zakup 3.000 hektara pa je od predviđenih površina ostalo oko 1.600 hektara od kojih su odustali. Njima je srazmerno nuđeno obradivo i neobradivo zemljšte u državnom vlasništvu jer je zakonska obaveza da im se ponudi zemljište prosečnog kvaliteta.

PROČITAJTE I...  La Linea Verde zakupila državno zemljište na 30 godina

Ratari iz tog dela severa Banata imaće priliku da na licitaciji na godinu uzmu u zakup i državnu zemlju koja je na osnovu prava prvenstva zakupa na 30 godina namenjena „Tenisu“. Tih 2.545 hektara oranica nalazi se u katastarskim opštinama Banatska Topola, Rusko Selo, Novi Kozarci i Banatsko Veliko Selo i biće uključeno u prvi krug licitacije.

Adama Soratel 1120x1080

Imre Kabok ukazuje na to da je kod izdavanja državne zemlje jedan od problema veoma jak tempo vraćanja zemljišta nekadašnjim vlasnicima po osnovu restitucije. Tako je prošle godine oko 1.500 hektara državnog zemljišta vraćeno bivšim vlasnicima. Sada se sa zahtevima javljaju i susedne opštine gde nema dovoljno državne zemlje za vraćanje, pa se vraćanje realizuje na području Kikinde.

Izvor: Agronews, Dnevnik

Trifuzo Yeldon Savacoop 1120 x 180 px banera 01
Prethodni tekstSajam etno hrane i pića trinaesti put u Beogradu
Sledeći tekstMikrobilje – stvaranje čuda iza kulisa

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime