Kuga odlaže dolazak “Tenisa”?

0
799
Agrosaveti - Svaštarenje stočarstvo 01

Kompanija „Tenis“ iz Nemačke ponovo je pomerila najavljene investicije u Srbiji. Razlog je bolest svinja koja se pojavila u EU, pa je obustavljen transport.

Adama Maganic 1120x180

Nemačka mesna industrija „Tenis“ ponovo je pomerila na godinu dana dolazak u Srbiju. Ovaj put, razlog je – afrička kuga svinja, koja vlada u okruženju. Ovo nije prvi put da nemački gigant odustane od najavljene investicije. Tako su i pojedine vojvođanske opštine i ove godine, zemljište namenjeno „Tenisu“ dali u zakup srpskim poljoprivrednicima.

„Komisija za investicije odobrila je pomeranje od godinu dana za kompaniju „Tenis“– kazali su nam u Ministarstvu poljoprivrede. „Razlog je što se u Evropi pojavila afrička kuga svinja. To podrazumeva veliku količinu svinja i prerađevina koje treba ovde da se prevezu, a kako postoji zabrana kretanja, ne može nigde da se pomera. Zemljište koje je namenjeno biće dato u zakup, dok ne krene investicija“.

MPS baneri II

Ove godine u arendi oko 2.500 hekatara državnih oranica

Kako kažu u zrenjaninskoj gradskoj upravi, i ove godine poljoprivrednicima iz ove banatske opštine dodeliće oko 2.500 hekatara državnih oranica u arendu, jer je investitor „Tenis“, koji na ovo zemljište polaže pravo prečeg zakupa na 30 godina, odustao od njene realizacije. Bez zvaničnog obrazloženja i objašnjenja. Isto se dogodilo i prošle godine. Iz Gradske uprave Zrenjanin ne daju bliža objašnjenja šta se događa i kada će nemačka kompanija ući u zakup zemljišta.

PROČITAJTE I...  Mačva: Za seoske kuće nema kupaca

S druge strane, banatski paori pozdravljaju odluku o davanju državne zemlje u zakup lokalnim poljoprivrednicima, uz isticanje da najbolje znaju da gospodare oranicama i da „Tenis“ nikad nije ozbiljno nameravao da zasnuje proizvodnju u Srbiji.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Čekanje “Tenisa” prilično neizvesno

Srpski agroekonomista Milan Prostran ističe da je čekanje „Tenisa“ prilično neizvesno. Memorandum sa „Tenisom“ potpisan je 2015. godine i od tada se čeka da oni dođu.

„Ne znaju se još ni detalji ovog projekta, ali ni njihove namere“ – objašnjava Prostran. – „Bilo je reči da im treba 15.000 hektara zemlje i da će da se bave preradom. Sada se više ništa ne zna. Vlada Srbije je toliko puta vodila te pregovore, da više ne možemo da budemo sigurni da li će uopšte i doći. U Srbiji generalno postoji kriza u svinjarstvu. Od afričke kuge, do raznih drugih problema. Kada su počeli pregovori sa „Tenisom“ osnovno tržište bila je Ruska Federacija. Sada, ni u mašti, ne može da se nagađa šta oni hoće u Srbiji“.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

Zemlja kukuruza

Prema rečima Prostrana, Srbija je zemlja kukuruza i proizvođača svinja i svinjskog mesa. Pitanje je da li nama treba kompanija „Tenis“, jer naši stočari mogu to sve sami da rade. Ipak, smatra on, tržište je slobodno, kao i kretanje kapitala, pa to ne može da se zaustavi. Iako sumnja da će nemački „Tenis“ uopšte i doći kod nas.

PROČITAJTE I...  Izvoz jabuka na nova tržišta

Izvor: Agronews, Novosti

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstRatari odustaju od setve pšenice u Šumadiji?
Sledeći tekstPoljoprivredni sajam 25. novembra u Stopanji

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime