Muzej kamena u selu Paštrić kod Mionice

0
604
Agrosaveti---muzej-kamena---Mionica---02

U selu Paštrić kod Mionice imali smo priliku da porazgovaramo sa biologom i istraživačem, Predragom Pecom Petrovićem koji je na svom imanju osnovao Muzej kamena u čast geologiji kao nauci i ovom kraju koji i jeste poznat upravo po kamenu. Ovaj muzej je zaista neobičan, pre svega zato što se nalazi na poljoprivrednom gazdinstvu porodice Petrović, u objektu nekadašnje živinarske farme, možda lokalitetu gde ne očekujete muzej, ali on se sa svojom pričom i dugom tradicijom ovog dela Srbije, ovde zaista uklopio.

“Ja sam ovde okružen kamenolomima, čak 75 kamenorezačkih radnji ovde radi, a stotin ljudi živi od kamena. A to je podstaklo i mene da osnujem Muzej kamena.” – kaže Petrović.

Vertigo-JESENJE-PLAVO-PRSKANJE-1120x180

SRPSKE GROMADE

Inače, ono što je posetiocima veoma zanimljivo jeste i to što u dvorištu postoji jedinstven “Kameni bukvar” koji je nastao na inicijativu književnika Matije Bećkovića, Radovana Belog Markovića i naravno našeg domaćina. A o čemu se zapravo radi? Pa jedna kamena gromada, za jednu gromadu od čoveka.

Web-baner-Dekalb-Vertigo-1120x180-V01

Agrosaveti---muzej-kamena---Mionica---01

“Mi smo gromade doneli u dvorište, još donosimo, biće ih stotinu. Njih je priroda oblikovala, i dobili smo jedno uspešno vajarsko delo. To je izbrojalo milione godina. Te gromade smo posvetili gromadama Srbije: Tesli, Pupinu, Milankoviću, onima koji su zaslužni što se za Srbiju čulo. Uz gromade ide i tekst iz Bećkovićeve knjige: Sto mojih portreta.” – ističe naš domaćin.

PROČITAJTE I...  Svaštarenje u poljoprivredi kao način opstanka

Ovaj kameni bukvar nikada neće biti pocepan, zapaljen, niti izgubljen, jer su ove gromade u prirodi nastajale milionima godina, a svoj život nastavljaju sada u selu Paštrić.

Biofor baner 728x90

SEOSKI TURIZAM IMA VELIKI POTENCIJAL

Muzej kamena je jedna velika vrednost ovog kraja koji lagano doživljava turističku ekspanziju. Naši domaćinu su to prepoznali odavno, a svesni i prirodnog potencijala koji ih okružuje. Pre desetak godina od svog porodičnog imanja napravili su jednu kompletnu turističku ponudu. Mi smo bili njihovi gosti, te smo se uverili da osim čistog vazduha, ukusne hrane, i obilaska ovih prirodnih lepota, gosti imanje Petrovića napuštaju i sa gomilom novih informacija, tako reći znanjem iz raznih oblasti, koje domaćini nesebično dele. Pa vam ovo dođe kao pravi edukativni centar.

Agrosaveti---muzej-kamena---Mionica---03

“To je spoj želje za putovanjem naših gostiju i našeg znanja da prenesemo filozofiju života na selu i lepote našeg zavičaja, taj spoj ćini uspešnim naše bavljenje seoskim turizmom.” – dodaje Peca Petrović.

FOTO SAFARI NA POSKOKA

Kao što smo već na početku rekli, Peca je biolog, kao i njegova ćerka. Oni vas mogu odvesti u pravo šumsko istraživanje lekovitog bilja, branje pečurki, a imali su i jednu veoma zanimljivu turističku ponudu, ali za specifičnu ciljnu grupu, za one najhrabrije.

PROČITAJTE I...  Generacijska proizvodnja mleka u selu Mratišić

“Ovde ima poskoka, tako da smo ga stavili u našu ponudu. On je najopasnija evropska otrovnica i zaštićen je. Dolazila nam je delegacija iz američke ambasade koja je želela da ide na safari na poskoka. A mi hoćemo da ga pokažemo svetu i tako organizujemo i foto safari na poskoka.” – kaže Petrović.

Naš domaćin ističe da seoski turizam ima perspektivu, ali da se selo može braniti samo znanjem. Svaki korak koji se napravi u tom pravcu mora biti odmeren i što je najvažnije u skladu sa prirodom. A Petrovići upravo to i rade. Ako volite prirodu, geologiju, gastronomiju na organski način, mi vam selo Paštrić i gazdinstvo Petrović toplo preporučujemo.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime