Počinje anketiranje 120.000 poljoprivrednih gazdinstava

0
716
Agrosaveti - Anketa o strukturi poljoprivrednih gazdinstava 01

Republički zavod za statistiku danas počinje anketiranje 120.000 poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji. Anketu o strukturi poljoprivrednih gazdinstava u našoj zemlji obavljaće 536 anketara do 30. novembra ove godine.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Anketa, kažu u RZS, predstavlja važno strukturno istraživanje u sistemu statistike poljoprivrede, čijom se realizacijom omogućava nastavak praćenja strukturnih promena u poljoprivredi i održavanje, ažuriranje, baze podataka.

Popis poljoprivrede u Srbiji sproveden je 2012. godine, posle više od 50 godina i to je, kažu u RZS, bila osnova za dobijanje sveobuhvatnog pregleda strukturnih karakteristika nacionalne poljoprivrede.

Adama Sultan 1120x180

Na taj način dobijena je baza statističkih podataka potrebnih za razvoj nacionalne agrarne politike, izrađena je međunarodno uporediva baze podataka i formiran je statistički Registrar poljoprivrednih gazdinstava koji obezbeđuje okvir za poljoprivredna istraživanja na uzorku.

U skladu sa standardima EU, popis poljoprivrede se sprovodi svake desete godine, a naredni je planiran 2021.godine.

galenika psenica LG 1120x185px

Između dva popisa, u trogodišnjoj periodici, sprovodi se Anketa o strukturi poljoprivrednih gazdinstava.

U Republičkom zavodu kažu da će tačnost odgovora dobijenih u Anketi doprineti sticanju saznanja u vezi sa realnim stanjem u poljoprivredi Srbije.

Infinito Bayer 1120x180 V01

To je, ističu, od posebnog značaja za sve buduće korisnike ovih podataka, a posebno za one koji daju podatke jer će moći da bolje planiraju poljoprivrednu proizvodnju, da se prijavljuju kod nacionalnih i evropskih fondova za podršku u poljoprivredi.

PROČITAJTE I...  Vlada usvojila Uredbu o utvrđivanju programa finansijske podrške proizvođačima suncokreta

Izvor: Agronews, Tanjug

Prethodni tekstPorodično do uspešne organske proizvodnje
Sledeći tekstPotpisan sporazum o obrazovanju organskih proizvođača

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime