Počinje anketiranje 120.000 poljoprivrednih gazdinstava

0
708
Agrosaveti - Anketa o strukturi poljoprivrednih gazdinstava 01

Republički zavod za statistiku danas počinje anketiranje 120.000 poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji. Anketu o strukturi poljoprivrednih gazdinstava u našoj zemlji obavljaće 536 anketara do 30. novembra ove godine.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Anketa, kažu u RZS, predstavlja važno strukturno istraživanje u sistemu statistike poljoprivrede, čijom se realizacijom omogućava nastavak praćenja strukturnih promena u poljoprivredi i održavanje, ažuriranje, baze podataka.

Popis poljoprivrede u Srbiji sproveden je 2012. godine, posle više od 50 godina i to je, kažu u RZS, bila osnova za dobijanje sveobuhvatnog pregleda strukturnih karakteristika nacionalne poljoprivrede.

Kalif i Mistral 1120x180

Na taj način dobijena je baza statističkih podataka potrebnih za razvoj nacionalne agrarne politike, izrađena je međunarodno uporediva baze podataka i formiran je statistički Registrar poljoprivrednih gazdinstava koji obezbeđuje okvir za poljoprivredna istraživanja na uzorku.

U skladu sa standardima EU, popis poljoprivrede se sprovodi svake desete godine, a naredni je planiran 2021.godine.

galenika fitofarmacija pylon 1120x85

Između dva popisa, u trogodišnjoj periodici, sprovodi se Anketa o strukturi poljoprivrednih gazdinstava.

U Republičkom zavodu kažu da će tačnost odgovora dobijenih u Anketi doprineti sticanju saznanja u vezi sa realnim stanjem u poljoprivredi Srbije.

MPS2022 GBaneri

To je, ističu, od posebnog značaja za sve buduće korisnike ovih podataka, a posebno za one koji daju podatke jer će moći da bolje planiraju poljoprivrednu proizvodnju, da se prijavljuju kod nacionalnih i evropskih fondova za podršku u poljoprivredi.

PROČITAJTE I...  Sa autohtonim sortama u budućnost

Izvor: Agronews, Tanjug

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstPorodično do uspešne organske proizvodnje
Sledeći tekstPotpisan sporazum o obrazovanju organskih proizvođača

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime