Počinje anketiranje 120.000 poljoprivrednih gazdinstava

0
743
Agrosaveti - Anketa o strukturi poljoprivrednih gazdinstava 01

Republički zavod za statistiku danas počinje anketiranje 120.000 poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji. Anketu o strukturi poljoprivrednih gazdinstava u našoj zemlji obavljaće 536 anketara do 30. novembra ove godine.

Agil 1120x180

Anketa, kažu u RZS, predstavlja važno strukturno istraživanje u sistemu statistike poljoprivrede, čijom se realizacijom omogućava nastavak praćenja strukturnih promena u poljoprivredi i održavanje, ažuriranje, baze podataka.

Popis poljoprivrede u Srbiji sproveden je 2012. godine, posle više od 50 godina i to je, kažu u RZS, bila osnova za dobijanje sveobuhvatnog pregleda strukturnih karakteristika nacionalne poljoprivrede.

BioPlug 728x90px

Na taj način dobijena je baza statističkih podataka potrebnih za razvoj nacionalne agrarne politike, izrađena je međunarodno uporediva baze podataka i formiran je statistički Registrar poljoprivrednih gazdinstava koji obezbeđuje okvir za poljoprivredna istraživanja na uzorku.

U skladu sa standardima EU, popis poljoprivrede se sprovodi svake desete godine, a naredni je planiran 2021.godine.

Orius 1120x1080

Između dva popisa, u trogodišnjoj periodici, sprovodi se Anketa o strukturi poljoprivrednih gazdinstava.

U Republičkom zavodu kažu da će tačnost odgovora dobijenih u Anketi doprineti sticanju saznanja u vezi sa realnim stanjem u poljoprivredi Srbije.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

To je, ističu, od posebnog značaja za sve buduće korisnike ovih podataka, a posebno za one koji daju podatke jer će moći da bolje planiraju poljoprivrednu proizvodnju, da se prijavljuju kod nacionalnih i evropskih fondova za podršku u poljoprivredi.

PROČITAJTE I...  Cene poljoprivrednih proizvoda i ribarstva veće za 30,5 odsto

Izvor: Agronews, Tanjug

Prethodni tekstPorodično do uspešne organske proizvodnje
Sledeći tekstPotpisan sporazum o obrazovanju organskih proizvođača

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime